Zes jaar op gejaagd

Beruchte Indiase stroper gepakt: 'At vermoedelijk zelf berenpenissen'

24 oktober 2019 11:04 Aangepast: 24 oktober 2019 11:25
Yarlen Beeld © MP Wildlife STF

"Een hele belangrijke vangst", zo noemt de Indiase politie de arrestatie van een beruchte stroper. De man wist jaren uit de handen van de politie te blijven. De stroper stond bekend om zijn werkwijze: hij doodde beren en sneed onder andere de penissen en ballen van de dieren af. Mogelijk at hij ze daarna zelf op.

De man is vooral bekend onder de naam Yarlen, maar gebruikte volgens de politie meerdere identiteiten. Op die manier wist hij al zes jaar lang de politie te ontlopen.

Potentieverhogend

De penissen at hij vermoedelijk zelf, meldt NDTV. Volgens de politie verzamelde hij ze mogelijk ook voor een nomadische groep voor wie de genitaliën van een beer potentieverhogend zijn. Yarlen is volgens de Indiase autoriteiten daarnaast vooral betrokken bij de illegale jacht op en handel in tijgers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildstropers schieten maar raak in Limburgse natuur

"We hebben een speciale eenheid opgericht om hem op te sporen", zegt Ritesh Sirothia die de zoektocht naar Yarlen vanuit de Madhya Pradesh Forest Department leidde. "Nog nooit is iemand hier zo lang voortvluchtig geweest. Het is heel belangrijk dat we hebben eindelijk gepakt hebben."

Afgezonderde gemeenschappen

De jacht op wilde dieren is in India illegaal. Ook voor bevolkingsgroepen bij wie het onderdeel is van hun traditie of voor wie het essentieel is in hun voedselvoorziening. De overheid probeert voor die mensen wel alternatieven te vinden, maar omdat sommige gemeenschappen afgezonderd wonen is dat soms lastig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stropers opgegeten door leeuwen in Zuid-Afrikaans reservaat

Yarlen zat in 2014 al eens een jaar vast voor de illegale jacht op beren. De politie vond toen in een nationaal park twee dode dieren waar de genitaliën en galblaas waren verwijderd. Het gal van een beer wordt al eeuwen gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Omdat de jacht verboden is, levert het lichaamssap op de zwarte markt een fortuin op.

Toen Yarlen hetzelfde jaar op borgtocht vrijkwam, verdween hij weer van de radar. Sindsdien was hij voortvluchtig. Hij is een verdachte in zes stroopzaken, verdeeld over twee regio's in India.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore