Levend verbrand

16 doodvonnissen voor in brand steken 19-jarige Bengaalse Nusrat

24 oktober 2019 08:35 Aangepast: 24 oktober 2019 09:10
Familie van Nusrat treurt om haar dood. Beeld © Getty

Zestien mensen zijn in Bangladesh ter dood veroordeeld voor de moord op een vrouw. De 19-jarige Nusrat werd in april levend verbrand.

De moord in de zuidoostelijke stad Feni zorgde door heel het land voor veel verontwaardiging. Ook gingen veel Bengalezen de straat op om te protesteren.

Seksuele intimidatie in Koranschool

De daders brachten de studente om het leven omdat ze aangifte had gedaan tegen het schoolhoofd van de Koranschool waar zij lessen volgde.

De man zou haar seksueel hebben geïntimideerd. De vrouw moest van de daders de aangifte intrekken.

Vrouwen demonstreren na de dood van Nusrat. Vrouwen demonstreren na de dood van Nusrat.

Overgoten met benzine

Toen ze dat weigerde, werd ze overgoten met benzine en vervolgens in brand gestoken. Ze overleed vijf dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Onder de daders zijn drie klasgenoten en een lerares van de vrouw. 

In Bangladesh zijn vrouwen regelmatig slachtoffer van seksuele intimidatie. Maar 3 procent van de aangiften leidt tot een veroordeling.

Wat gebeurde er met Nusrat?

Veel Bengaalse meisjes die slachtoffer worden van misbruik houden hun mond. Bang voor de reacties van familie, bang voor de omgeving. Maar Nusrat sprak zich uit. En dat niet alleen, ze ging naar de politie.

Vanaf dat moment ging het mis. De aanklacht werd gefilmd en gelekt naar lokale media. Het schoolhoofd werd gearresteerd, maar de situatie voor Nusrat werd onveilig. Meerdere mensen protesteerden zelfs om het schoolhoofd vrij te krijgen.

Vermoord

Toch ging Nusrat samen met haar broer naar school voor haar examens. De twee kwamen de school niet in. In plaats daarvan werd Nusrat door medeleerlingen meegenomen naar het dak van de school. Ze werd gedwongen haar aanklacht in te trekken.

Maar Nusrat weigerde, en dat werd haar fataal. Ze werd overgoten met kerosine en in brand gestoken. Vier dagen later overleed ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore