Geen water en elektriciteit

Rode Kruis: 'Dit vluchtelingenkamp in Bosnië is mensonwaardig'

24 oktober 2019 06:00 Aangepast: 24 oktober 2019 08:06
Vluchtelingenkamp 'The Jungle' in Bosnië en Herzegovina. Beeld © British Red Cross / Jasmin Brutus

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in Bosnië en Herzegovina. Er is geen stromend water, geen elektriciteit en er zijn geen toiletten. "De plek is totaal ongeschikt voor de 700 mensen die hier wonen."

Het Vucjak-kamp ligt aan de rand van Bihac, niet ver van de Kroatische grens. Er staan zo'n tachtig beschimmelde en lekkende tenten. Hoewel het kamp al ongeschikt is voor 700 mensen, verblijven er volgens het Rode Kruis op sommige dagen soms zelfs meer dan 2000 mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Humanitaire ramp dreigt in Bosnië: 'Vraag is hoeveel migranten de lente halen'

Slapen in de modder

Behalve het Rode Kruis is er geen enkele hulporganisatie in het kamp actief. Een van de vijf vrijwilligers van het lokale Rode Kruis noemt de situatie er mensonwaardig. "Deze arme mensen slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen 's nachts tot onder nul dalen", vertelt Adnan Kurtagic.

"De hygiënische omstandigheden zijn belabberd. De meeste mensen hebben hierdoor last van schurft. Voor ons is het ook amper vol te houden, maar ik wil deze mensen zeker niet alleen achter laten."

De omstandigheden in het kamp zijn slecht. De omstandigheden in het kamp zijn slecht.

Te weinig opvanglocaties

Het Rode Kruis laat weten dat het kamp eigenlijk zou moeten sluiten. "Mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naartoe. Als wij niet zouden helpen, zou er helemaal niets zijn: geen voedsel, geen water, geen kleding - het zou verschrikkelijk zijn."

In Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar alleen al 23.000 migranten geregistreerd. Veel van de opvanglocaties in het land zijn overvol en hebben beperkte voorzieningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore