Meer kansen

Waarom migranten zo graag naar Groot-Brittannië willen

24 oktober 2019 07:39 Aangepast: 24 oktober 2019 14:15
Migranten in Calais, Frankrijk. Beeld © AFP

Waarom willen vluchtelingen de gevaarlijke overtocht naar Engeland wagen? Dat komt omdat ze er gemakkelijk hun draai kunnen vinden. "Je kunt hier eenvoudig in de illegaliteit verdwijnen."

Een vreselijk drama ontvouwde zich gisteren op een industrieterrein buiten Londen. Daar werden 39 doden gevonden in een oplegger. Het gaat om Chinese migranten, melden Britse media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Essex: dit wordt een lang onderzoek

Nog altijd nemen migranten grote risico's om in Engeland te komen. Waarom zou je zo'n gevaarlijke overtocht willen maken? Bridget Chapman, die met gevluchte kinderen werkt, denkt dat het vaak voorkomt dat vluchtelingen iemand in Engeland kennen. Het kan een familielid of kennis zijn, maar in ieder geval iemand die ze op weg kan helpen.

'Moeite met ademhalen'

Vorig jaar hielp haar organisatie Kent Refugee Action Network zo'n 400 illegale vluchtelingen. Veruit de meesten stapten, net als de 39 Chinese migranten die gisteren werden gevonden, in een (gekoelde) vrachtwagen, al dan niet met hulp van mensensmokkelaars. 

De migranten die Chapman opving hebben het gered, maar het had net zo goed mis kunnen gaan, vertelt Chapman. "Ik ken hun verhalen. Ze vertellen me hoe koud ze het hadden en dat ze moeite kregen met ademhalen."

De jongeren die Chapman opvangt komen uit crisisgebieden, zoals Afghanistan, Syrië en Iran. "Ze willen net als jij en ik een baan in een veilige omgeving. Ze willen een leven opbouwen wat in hun thuisland niet mogelijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Migrant reist mee naar Engeland via dakkoffer

Werk vinden

Het helpt dat je in Engeland gemakkelijk werk kunt vinden, vertelt Groot-Brittannië-correspondent Anne Saenen. Ook spreken de meesten al een aardig woordje Engels. Dan is een land als Nederland of Denemarken een minder voor de hand liggende optie.

"Vluchtelingen willen geld verdienen en niet eerst een jaar lang een moeilijke taal leren", vertelt Saenen. Ook is het volgens haar makkelijker om in Engeland een bedrijfje te beginnen. "In Nederland kun je niks zonder BSN-nummer, maar hier zijn systemen slecht gekoppeld."

Geen bevolkingsregister

In Groot-Brittannië bestaat geen bevolkingsregister en Engelsen hoeven geen identiteitskaart bij zich te dragen. In plaats daarvan wordt er om de vier jaar een volkstelling gehouden.

De Britten krijgen dan een brief thuis waarop ze moeten aangeven hoeveel mensen er in huis wonen. "Wie gaat dat controleren? Je kunt hier eenvoudig in de illegaliteit verdwijnen."

Migranten kunnen dus jarenlang geld verdienen in bijvoorbeeld een nagelstudio, als taxichauffeur of in een keuken van een restaurant, zonder ook maar één keer gecontroleerd te worden. De Britse overheid heeft dan ook geen exacte cijfers hoeveel illegalen er in het land zijn. Volgens eigen schattingen gaat het om enkele honderdduizenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije laat weer migranten door naar Europa, kampen op Griekse eilanden overvol

'Strengere grenscontroles lossen het probleem niet op'

Volgens een Brits onderzoeksrapport van de landelijke politie neemt het aantal migranten dat via smokkelaars naar Groot-Brittannië komt toe.

Dat gebeurt ondanks strengere controles in Calais en Dover. Volgens Chapman is dat niet zo vreemd. "Met strengere controles los je het probleem niet op, je verplaatst het alleen."

Steeds meer risico's

Ze ziet dat migranten steeds meer risico's nemen, bijvoorbeeld door het drukke Kanaal over te varen met een rubberbootje. Ze vindt dat er een verantwoorde en humane oplossing moet komen, want migranten blijven toch wel komen.

Volgens Saenen is het niet zo dat vluchtelingen in een gespreid bedje terechtkomen. Zo krijgen ze niet automatisch een uitkering, en weten ze überhaupt weinig van het uitkeringenstelsel: "Als ze al ondersteuning krijgen, dan zijn de subsidies hier sowieso veel minder goed geregeld dan in Nederland. Ze komen niet om hun hand op te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore