Bizarre moordzaak

Moordverdachte die massaprotesten Hongkong in gang bracht op vrije voeten

23 oktober 2019 12:11 Aangepast: 23 oktober 2019 12:12
Moordverdachte Chan Tong-kai vrijgelaten na korte gevangenisstraf in Hongkong Beeld © AFP

De 20-jarige Chan Tong-kai bracht zijn zwangere vriendin om het leven en veroorzaakte indirect massale protesten in Hongkong. Na 19 maanden gevangenisstraf is hij nu weer op vrije voeten, omdat Hongkong hem niet kan uitleveren aan Taiwan, waar hij de moord pleegde. Hoe een bizarre moordzaak een heel volk op de been kreeg.

Met een buiging begon Chan Tong-kai vandaag zijn gesprek met de pers. “Ik wil sorry zeggen voor wat ik heb gedaan en ben bereid me over te geven aan Taiwan om te worden berecht.” Begin 2018 was Chan Tong-kai met zijn vriendin Poon Hiu-wing op een trip naar Taiwan toen het misging.

Volgens zijn verklaring zou zijn vriendin daar hebben opgebiecht zwanger te zijn van haar ex. Ze kregen ruzie, waarop hij haar wurgde. Hij verstopte haar lichaam in een koffer en liet het achter in de bosjes. Daarna vloog hij terug naar Hongkong. 

Korte celstraf

Na een noodoproep van de ouders van de 20-jarige vriendin en een zoektocht van de politie werd haar lichaam gevonden. Bij zijn aanhouding in Hongkong bekende Tong-kai de moord. Maar omdat Hongkong geen uitleveringsverdrag heeft met China en Taiwan, kon hij alleen maar berecht worden voor het witwassen van het geld van zijn vriendin, dat hij na haar moord stal. Hij kreeg een celstraf van slechts 29 maanden.

Protest in Hongkong tegen de regering Protest in Hongkong tegen de regering

Chinese invloed

De regering greep de moordzaak aan om een omstreden uitleveringswet te wijzigen, zodat mensen naar Taiwan en China kunnen worden gestuurd voor een proces. Dat leidde tot grote woede onder de inwoners van Hongkong. Dat heeft een autonome status binnen China met een eigen rechtssysteem. Hongkongers zijn bang dat ze door de wetswijziging worden blootgesteld aan de willekeur van het Chinese rechtssysteem en China te veel invloed krijgt op de voormalige Britse kroonkolonie.

Demonstraties gaan door

Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen het wetsvoorstel van de regering. Die besloot daarop het voorstel helemaal af te blazen. Maar daarmee waren de protesten niet voorbij. Na maanden van actievoeren eisen de betogers meer van de regering, zoals algemeen kiesrecht en een onafhankelijke onderzoekscommissie naar politiegeweld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongkong trekt na drie maanden protest omstreden uitleveringswet in

Gerechtigheid

Het blijft dus onrustig in Hongkong en ook het lot van Chan Tong-kai is onzeker. Hij wil zichzelf dus in Taiwan aan de autoriteiten overgeven. Maar Taiwan en Hongkong ruziën over hoe dat zou moeten gebeuren. Taiwan eist dat hij onder politiebegeleiding naar het land reist. Hongkong weigert dat en zegt dat Taiwan niet bevoegd is om op hun grondgebied te opereren.  

De ouders van de omgebrachte Poon roepen wanhopig om gerechtigheid, maar vooralsnog zit deze beruchte moordzaak muurvast. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore