Bestuurder aangehouden

39 doden gevonden in container op vrachtwagen in Engeland

23 oktober 2019 10:36 Aangepast: 23 oktober 2019 17:10
Luchtfoto van de vrachtwagen in Grays, Essex waar 39 lichamen in werden gevonden. Beeld © RTL Nieuws

In de Engelse plaats Grays zijn vanochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

Slachtoffers identificeren

De politie in Essex spreekt van een 'tragisch incident'. "Een groot aantal mensen is omgekomen, we gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd. We zijn nu bezig met het identificeren van de slachtoffers." Volgens de politie kan het onderzoek langere tijd in beslag gaan nemen.

Politie Essex: dit wordt een lang onderzoek

De Britse politie en politiek reageren vol afschuw op de 39 doden die zijn aangetroffen in een vrachtwagen.

De politie meldde eerder vandaag dat de vrachtwagen vermoedelijk afgelopen zaterdag Engeland is binnengereden via de haven van Holyhead. Later vandaag kwam de politie daarop terug.

Vanuit Zeebrugge

De vrachtwagen zou namelijk in het Belgische Zeebrugge per boot zijn vertrokken naar de haven van Purfleet. Uiteindelijk werd de container gevonden op een industrieterrein in Grays, dat voorlopig is afgesloten in verband met het onderzoek. 

De Ierse autoriteiten gaan onderzoeken welke route de vrachtwagen precies aflegde. Dat zei de Ierse premier Leo Varadkar tegenover het parlement."Het is duidelijk dat we meer informatie nodig hebben", zei Varadkar. "Het is echt een vreselijke tragedie."

Speciaal telefoonnummer

De politie is dringend op zoek naar tips over de herkomst van de vrachtwagen en heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor mensen die zich zorgen maken over hun familieleden: 

'Geschokt'

De Britse premier Boris Johnson heeft inmiddels via Twitter gereageerd op de vondst van de lichamen. "Ik ben geschokt door dit tragische incident in Essex. (...) Mijn gedachten zijn bij diegenen die hun leven hebben verloren en hun dierbaren."

Niet de eerste keer

In juni 2000 werd Engeland ook opgeschrikt door een dergelijk incident. Toen werden 58 lichamen gevonden in een vrachtwagen in de havenstad Dover.

Het ging om Chinese immigranten die omkwamen door koolmonoxidevergiftiging. Zij zaten meer dan achttien uur opgesloten. De bestuurder van de vrachtwagen, een Nederlander, werd in 2001 veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij maakte deel uit van een Chinese smokkelbende. Ook andere betrokkenen werden uiteindelijk veroordeeld.

Smokkelroute

Het gebeurt vaker dat mensen in containers naar andere landen worden gesmokkeld, ook naar Nederland. Vorig jaar nog vond de politie achttien mensen in een container die was opgeslagen in de Rotterdamse haven. Vanuit de container werd een noodoproep naar 112 gedaan.

Een persoon is toen naar het ziekenhuis gebracht. De aangetroffen personen waren vluchtelingen. Een 43-jarige Roemeen, de chauffeur van de vrachtwagen die de container vervoerde, werd aangehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore