Sensor verkeerd ingesteld

Crash Lion Air kwam door technisch probleem Boeing 737 MAX

23 oktober 2019 08:49 Aangepast: 23 oktober 2019 10:17
Het verongelukte vliegtuig. Beeld © PK-REN / Ikko Haidar Farozy

De oorzaak van de crash met de Boeing 737 MAX van Lion Air was inderdaad een mechanisch probleem. Ook het ontwerp heeft bijgedragen aan het ongeluk. Bij de crash, vorig jaar oktober, kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

Indonesische onderzoekers presenteren vandaag de conclusies van een groot onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Belangrijke sensor

Onder andere een belangrijke sensor op het vliegtuig was kwetsbaar, doordat deze verkeerd stond ingesteld. Verder waren ook andere technische aspecten van het toestel niet in orde, zo blijkt uit onderzoek. Ook zou er te weinig kennis zijn geweest over hoe sommige systemen in het toestel fungeerden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piloten Lion Air 'vochten' tegen neerstorten vliegtuig in Javazee

Boeing weigert vooralsnog te reageren op het onderzoek. "Aangezien het rapport officieel nog niet is vrijgegeven door de autoriteiten, is het voorbarig om nu al commentaar te geven op de inhoud", zei een woordvoerder. Ook Lion Air heeft nog niet gereageerd.

De 737 MAX is het nieuwe, duurzame toestel van vliegtuigbouwer Boeing. Nadat zo'n soort toestel afgelopen maart voor de tweede keer was neergestort, in Ethiopië, werd de 737 MAX wereldwijd aan de grond gehouden. Bij die crash kwamen 157 mensen om, onder wie vijf Nederlanders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook"

'Het duurt mogelijk nog langer voor Boeing 737 Max weer kan vliegen'

Al eerder bleek dat de ongelukken veroorzaakt waren door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

Werkbelasting

Boeing, dat door de crashes met de 737 MAX onder druk is komen te staan, werkt hard aan een oplossing voor de problemen met de toestellen. Ook wil het de werkbelasting van piloten verminderen.

Vorige maand schikte Boeing de eerste rechtszaken die door familieleden van slachtoffers van crashes met een 737 MAX waren aangespannen. In totaal staan er in Indonesië 55 rechtszaken tegen het bedrijf op de rol.

Ook Nederland weert omstreden Boeing 737 uit luchtruim

Na twee ongelukken met een Boeing 737 Max besloot ook Nederland het luchtruim te sluiten voor dit type toestellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore