Afzettingsprocedure tegen Trump

Trump oefende druk uit op Oekraïne, bevestigt topdiplomaat

23 oktober 2019 05:20 Aangepast: 23 oktober 2019 09:07
Beeld © AFP

President Trump zette de Oekraïense president Zelenski onder druk voor het verstrekken van militaire hulp aan Oekraïne. Dat zegt de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne, William Taylor, in een verklaring voor het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president.

De Oekraïense president werd volgens de diplomaat onder druk gezet een openlijke verklaring af te leggen dat het land een corruptie-onderzoek zou starten naar Trumps rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter.

"In augustus en september van dit jaar raakte ik steeds meer bezorgd dat onze relatie met Oekraïne fundamenteel wordt ondermijnd door een informeel kanaal van Amerikaanse beleidsmakers en door het achterhouden van vitale veiligheidshulp vanwege binnenlandse politieke redenen", heeft Taylor volgens de Washington Post aan de commissie verklaard.

Ambassadeur voor Europa

De diplomaat verklaarde ook dat Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor Europa, hem had verteld dat 'alles afhankelijk was van zo'n verklaring over een onderzoek, inclusief de hulp aan Oekraïne.'

Dit staat lijnrecht tegenover de verklaring van Sondland, een rijke Trump-donor die vorig jaar door de Amerikaanse president werd voorgesteld als ambassadeur. Hij verklaarde afgelopen donderdag voor de commissie dat hij niet betrokken was geweest bij het onder druk zetten van de Oekraïense president en dat dit volgens Trump niet was gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede klokkenluider meldt zich in impeachment-onderzoek Trump

Bevestiging

De voor Trump zeer schadelijke verklaring van Taylor bevestigt de beschuldigingen van twee klokkenluiders. Die zeiden dat Trump tijdens een telefoongesprek met de nieuwe president van Oekraïne hem had gevraagd onderzoek te doen naar Trumps mogelijke uitdager Joe Biden en zijn zoon.

Omdat dit een ongeoorloofde hulpvraag voor eigen politiek gewin zou zijn aan een buitenlandse mogendheid heeft het Huis van Afgevaardigden een onderzoek ingesteld dat kan leiden tot de afzetting van de president.

'Lastercampagne'

Het Witte Huis noemde de getuigenis een gecoördineerde lastercampagne van linkse politici en radicale niet-gekozen bureaucraten.

"Vandaag was weer meer van horen zeggen en selectief lekken door de politiek-gedreven niet-openbare hoorzittingen van de Democraten", zei de regering in een verklaring.

Ervaren diplomaat

Taylor, een veteraan en ervaren diplomaat, was eerder ambassadeur in Oekraïne van 2006 tot 2009.

Hij vervult de functie als waarnemend ambassadeur sinds Trump de vorige ambassadeur, Marie Jovanovitsj, had teruggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Giuliani en Pence weigeren Oekraïne-documenten te geven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore