Ga naar de inhoud
'Niet eerder vertoond'

Primeur: farmaceutisch bedrijf kondigt medicijn tegen alzheimer aan

Het middel aducanumab moet redding brengen tegen de bekende veroorzaker van dementie. Beeld © Getty Images

De farmaceutische wereld lijkt serieus de wapens te gaan oppakken in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Voor het eerst in de geschiedenis kondigt een producent van geneesmiddelen een medicijn tegen de hersenziekte aan.

Het Amerikaanse Biogen denkt een middel te kunnen ontwikkelen dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen. Het bedrijf heeft bij de toezichthouder FDA om goedkeuring van het medicijn aducanumab gevraagd. De medische wereld reageert verheugd op de stap omdat veel farmaceuten de zoektocht naar een medicijn tegen Alzheimer eigenlijk al hadden opgegeven.

Hoopvolle gegevens

Ook het bedrijf Biogen had de hoop eerder dit jaar eigenlijk al laten varen. De farmaceut stopte zijn onderzoeken naar het middel aducanumab bij gebrek aan goede resultaten. Omdat er later alsnog hoopvolle gegevens binnendruppelden, was er genoeg reden voor Biogen om aan te nemen dat het medicijn toch bleek aan te slaan. 

Bijna
Lees ook:
Bijna iedereen in Astrids familie wordt jong dement: 'Mijn grootste schrikbeeld'

"Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega, en niet eerder vertoond", reageerde neuroloog Niels Prins van het Amsterdam UMC opgetogen in het AD. Prins is het hoofd van het Brain Research Center, waar ook 34 Nederlandse patiënten aan de medicijnonderzoeken hebben deelgenomen.

'Remmen, niet genezen'

Toch waarschuwt Prins voor te veel enthousiasme. "Het remt de ziekte, maar geneest niet." Bovendien kan het volgens hem nog jaren duren voordat het medicijn ook in Nederland tegen een betaalbare prijs op de markt is, en werkt het middel nog niet bij iedereen. "Daarom", zegt hij, "is het zo belangrijk dat ook onderzoeken die zich richten op andere aangrijpingspunten van de ziekte op volle kracht doorgaan."

Op de beurs in New York maakte Biogen als gevolg van de aankondiging een koerssprong van bijna 30 procent. Omdat er wereldwijd zoveel mensen zijn die aan alzheimer lijden, heeft een werkzaam middel de potentie om een van 's wereld best verkopende medicijnen te worden.

Wetenschappers:
Lees ook:
Wetenschappers: investeer meer in preventie van dementie