Alabai

Banken Turkmenistan moeten investeren in fokprogramma lievelingshond president

22 oktober 2019 20:19 Aangepast: 22 oktober 2019 20:22
President Berdimuhamedov met een alabai-pup in zijn hand. Beeld © AFP

Hoe ver kan de liefde voor een hond gaan? Voor president Berdimuhamedov van Turkmenistan niet ver genoeg. Hij dwingt acht banken mee te betalen aan het fokprogramma van zijn favoriete hond: de alabai.

De president heeft de nationale banken vorige week bevolen aandelen te kopen in een opvallende onderneming, schrijft de BBC. Het bewuste bedrijf is erop gericht om met een fokprogramma het favoriete hondenras van de president in Turkmenistan te verbeteren. 

Gouden halter

President Berdimuhamedov houdt zijn bevolking sinds 2006 met harde hand aan het lijntje. De alleenheerser heeft sindsdien tal van opvallende capriolen uitgehaald om zijn imago te verbeteren, zoals het rappen op de staatstelevisie en het heffen van een gouden halter onder toezicht van zijn ministerraad.

President Berdimuhamedov regeert zijn land als een heuse dictator

De propagandamachine laat ronduit bizarre video's van hun president zien, maar is gesloten over wat er zich echt in het land afspeelt.

Het hondenras waarvoor het geld van de banken is bedoeld, heet de alabai. Het is een typisch Turkmeens gefokt ras, en eigenlijk een variatie op Centraal-Aziatische herdershond.

Eigen boek

Berdimuhamedov is helemaal verknocht aan de hond. 2018 doopte hij om tot jaar van de hond, waarin hij de alabai op nationale televisie de hemel in prees. Ook schreef de president begin dit jaar een boek over de alabai. Volgens Turkmeense media heeft dat boek lovende kritieken gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soms is onze liefde voor huisdieren te groot: 'Een hond hoort niet in bed'

De hond is in Turkmenistan officieel onderdeel van het nationale erfgoed. Net zoals het paardenras Akhal-Teke, waar president Berdimuhamedov niet geheel toevallig ook groot fan van is. Ook over dit paard schreef de president een boek.

Gift

Zo nu en dan geeft Berdimuhamedov een paard of een puppy van zijn geprezen dieren aan andere wereldleiders als teken van vriendschap. Onder anderen president Poetin van Rusland en de emir van Qatar ontvingen een dier. 

President Berdymoechamedov op een volbloed Akhal-Teke. President Berdymoechamedov op een volbloed Akhal-Teke.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore