Buitenland

Barnier ook onderhandelaar handelsverdrag VK

22 oktober 2019 18:50 Aangepast: 22 oktober 2019 19:12
Michel Barnier, in het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld © ANP

De EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, is benoemd tot hoofd van het team dat gaat onderhandelen over een toekomstig vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Barnier geeft leiding aan een brexitteam van juridische en technische experts, dat sinds maart 2017 heeft onderhandeld met de Britten over een terugtrekkingsakkoord. Dat team zal worden uitgebreid in aanloop naar de onderhandelingen over een Europees-Brits handelsverdrag.

Een aanzet tot het handelsverdrag is er al, in de vorm van een politieke verklaring die is opgesteld naast het terugtredingsverdrag. Daarin geven de EU en het Verenigd Koninkrijk aan welke kant beide partijen op willen na de brexit. Die verklaring zal na de brexit moeten uitmonden in een handelsverdrag, waarover naar verwachting jaren onderhandeld zal worden.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Brexit op Z: hoe moet het verder?

De onderhandelingen kunnen beginnen zodra het Britse en het Europese parlement de laatste versie van de brexitdeal goedkeuren, die premier Boris Johnson vorige week sloot in Brussel. Zo ver is het nog niet. In het Lagerhuis is veel weerstand tegen de deal van Johnson. De kans is groot dat de brexitdeadline van 31 oktober opnieuw verschoven zal worden.

Afgelopen weekend stuurde premier Johnson – met tegenzin – een verzoek om uitstel aan EU-president Donald Tusk. Hij was daartoe gedwongen door het Britse parlement. Johnson ondertekende de brief niet, in tegenstelling tot een andere brief waarin hij schreef dat uitstel een vergissing zou zijn.

Om het nog verwarrender te maken stuurden de eerste ministers van Schotland en Wales een – ondertekende – brief naar Tusk, met verzoek om uitstel. De regionale leiders zien het liefst dat er genoeg uitstel komt om een nieuw referendum te organiseren over de brexit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ondernemers worden moe van brexit-onzekerheid

Tusk vindt dat Jonsons verzoek "in alle ernst" moet worden behandeld, zei hij tijdens een debat in het Europees Parlement. Tusk is bezig de regeringsleiders te raadplegen over hun reactie op het verzoek en verwacht "in de komende dagen" een besluit te nemen.

Welke kant dat opgaat is grotendeels afhankelijk van welk besluit het Britse parlement neemt over het brexitakkoord, aldus de EU-president. "We moeten klaar zijn voor elk scenario."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore