'Onderdrukkende wetten'

Homohuwelijk en abortus nu ook toegestaan in Noord-Ierland

22 oktober 2019 10:42 Aangepast: 22 oktober 2019 10:46
Een homohuwelijk in Engeland Beeld © AFP

In Noord-Ierland is vanaf vandaag het homohuwelijk toegestaan. Ook mag in het land abortus worden uitgevoerd, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De precieze invulling van de wetgeving gaat nog enkele maanden duren.

In de andere delen van Groot-Brittannië waren er al wetten die het homohuwelijk en abortus toestaan.

'Uiterlijk 31 maart'

Julian Smith, de staatssecretaris voor Noord-Ierland, zei dat de "nieuwe regelingen voor wettelijke toegang tot abortusdiensten in Noord-Ierland uiterlijk 31 maart 2020 geregeld moeten zijn'.

De regelingen voor het homohuwelijk moeten op 13 januari volgend jaar geregeld zijn. "Dat betekent dat de eerste burgerlijke huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse plaatsvinden in de week van Valentijnsdag", zei Smith.

Zij waren de eersten ter wereld: homohuwelijk in Nederland

Nederland was in 2001 wereldnieuws door als eerste land ter wereld het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

'Onderdrukkende wetten'

De nieuwe wetten die dit mogelijk moeten maken worden niet door iedereen gesteund. Buiten het parlementsgebouw in Belfast hadden zich enkele honderden voor- en tegenstanders verzameld.

"Dit is een zeer belangrijk moment en het begin van een nieuw tijdperk voor Noord-Ierland, waarin we bevrijd zijn van onderdrukkende wetten over ons lichaam en onze gezondheid", zei de Noord-Ierse campagnemanager van Amnesty International.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ambassadeur VS tegen homohuwelijk en abortus: 'We zijn niet blij met Pete Hoekstra'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore