Discriminatie in Peru

Restaurant moet fikse boete betalen voor 'speciaal vrouwenmenu'

22 oktober 2019 08:45 Aangepast: 22 oktober 2019 08:58
La Rosa Nautica Beeld © Wikipedia

Eén van de bekendste restaurants in Peru heeft een boete van 62.000 euro gekregen. Reden voor de straf: vrouwen worden er gediscrimineerd, stellen de autoriteiten.

Het dure restaurant La Rosa Nautica is een van Peru's beste restaurants. De zaak in de hoofdstad Lima wordt in veel reisgidsen getipt. Maar de plaatselijke autoriteiten hebben volgens persbureau AP de eigenaren nu op de vingers getikt.

Geen prijzen voor de vrouwen

Vrouwen die met mannen uit eten gaan, kunnen er 'romantisch dineren' en krijgen er speciale gerechten zonder dat duidelijk is wat ze moeten betalen. Het gaat dan om gerechten als sint jakobsschelpen en de vis ceviche. 

Op de menukaart zien mannen wél de prijs naast elke optie. Het restaurant verdedigt dit onder het mom dat 'vrouwen hierdoor van een romantische avond kunnen genieten, zonder zich zorgen te maken over de kosten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurant Amersfoort geeft Michelinster terug: straks 'gewoon weer lekker eten'

Dezelfde toegang voor vrouwen

De autoriteiten vinden het niet kunnen. "Deze kleine dingen lijken misschien onschadelijk", zegt een ambtenaar van het bureau dat de boete heeft opgelegd.

"Maar uiteindelijk versterkt deze actie de verschillen tussen mannen en vrouwen. En vrouwen moeten juist dezelfde toegang hebben tot de lijst met gerechten en de prijzen."

De eigenaren van het restaurant hebben niet gereageerd. Zij zullen de boete moeten betalen, en vervolgens hetzelfde menu met duidelijke prijzen moeten aanbieden aan vrouwelijke klanten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore