Officiële ceremonie

Dit is Naruhito (59), de nieuwe keizer van Japan

22 oktober 2019 07:57 Aangepast: 22 oktober 2019 13:34
De nieuwe keizer op zijn troon. Beeld © ANP

Japan heeft een nieuwe keizer. In een ceremonie met gasten uit 183 verschillende landen nam Naruhito het stokje officieel over van zijn vader Akihito. "Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk", zei hij tegen zijn gasten.

De ceremoniële dag begon vandaag met een religieuze plechtigheid. Ook koning Willem-Alexander en Máxima waren erbij. Daarna begon de officiële inhuldiging in het keizerlijk paleis in Tokyo. 

De keizer mocht eindelijk de eeuwenoude troon bestijgen. Dit deed hij onder het toeziend oog van 200 gasten.

Oxford

Naruhito is geboren in Tokyo, waar hij later ook zijn Bachelor haalde. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië. Het was tijdens zijn studietijd dat hij verschillende koninklijke families in Europa leerde kennen.

De nieuwe keizer trouwde 26 jaar geleden met Masako, een dochter van een Japanse diplomaat. Samen hebben ze één dochter, prinses Aiko.

Gezondheidsredenen

In april trad vader Akihito af. Hij was keizer van 1989 tot 2019 en schreef geschiedenis. Want het was voor het eerst in meer dan 200 jaar dat een Japanse keizer aftrad.

In Japan ben je officieel namelijk keizer tot je dood, maar wegens gezondheidsredenen werd voor Akihito een uitzondering gemaakt.

Niet buigen

En dus begon het keizerschap van Naruhito al uitzonderlijk. Hoewel eeuwenoude tradities worden gerespecteerd, lijken sommige dingen dit keer toch iets anders te gaan.

Normaal gesproken zouden de gasten bijvoorbeeld moeten buigen voor de keizer, maar de gasten kregen voor de ceremonie te horen dat ze dit niet hoefden te doen.

Koningspaar

De aanwezige gasten zijn niet de minsten. Zo waren vele leden van verschillende monarchen aanwezig. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren uitgenodigd. Prins Charles was voor het Britse koningshuis naar Japan afgereisd en ook zaten er veel Scandinavische royals in de zaal.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor de ceremonie. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor de ceremonie.

1500 jaar oude monarchie

De 59-jarige Naruhito is de eerste Japanse keizer geboren na de tweede wereldoorlog. Hij is de 126ste heerser in een monarchie die 1500 jaar teruggaat. Japanners zijn over het algemeen gezien positief over hun monarchie. Toch is de toekomst van de opvolging onzeker.

Naruhito is de enige zoon van Akihito. De volgenden in de lijn van opvolging zijn 53-jarige broer Akishino en diens 13-jarige zoon Hisahito. Tenzij de wet wordt veranderd en ook vrouwen erfgenamen worden, zou Akishino de laatste troonopvolger kunnen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japanse keizer houdt er vandaag mee op: kalender eindigt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore