Bij grens en olievelden

Trump houdt klein aantal militairen in Syrië

21 oktober 2019 23:37 Aangepast: 21 oktober 2019 23:42
President Trump Beeld © EPA

Amerika trekt niet al zijn militairen terug uit Syrië. Volgens president Donald Trump blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het land achter, sommigen bij de grens met Jordanië, anderen om olievelden te beveiligen.

De terugtrekking van de VS uit het noordoosten van Syrië heeft de Koerden, Amerika's sterkste bondgenoten in de strijd tegen de terreurbeweging IS, enorm in het nauw gebracht. Ze moesten ineens het hoofd bieden aan binnenvallende Turkse strijdkrachten.

Trump zei dat het 'kleine aantal' Amerikaanse troepen dat achterblijft, zich in een heel ander deel van Syrië bevindt, vlak bij de grens met Jordanië en Israël. Een andere groep in Syrië 'beveiligt de olie', een verwijzing naar olievelden waarvan de VS hoopt te voorkomen dat ze in handen van jihadistische strijders vallen.

Staakt-het-vuren

Tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet in het Witte Huis zei Trump ook dat de gevechtspauze van vijf dagen die vorige week is overeengekomen in Noord-Syrië het lijkt te houden, op wat gevechten na. Het is mogelijk dat dit staakt-het-vuren na dinsdag nog wordt verlengd, zei hij ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Turkije schendt deal voor staakt-het-vuren in Syrië'

Turkije begon zijn inval tegen de Koerdische strijders in Syrië na het besluit van Trump twee weken geleden om de Amerikaanse troepen uit het gebied terug te trekken. Amerikaanse functionarissen zeiden toen dat die troepen naar verwachting in de regio zouden worden verplaatst.

Verraad van bondgenoten

De Amerikaanse terugtrekking is bekritiseerd door Amerikaanse parlementariërs, onder wie enkele mede-Republikeinen van Trump, als een verraad van Koerdische bondgenoten die jarenlang de Verenigde Staten hebben geholpen IS te bestrijden.

Trump verdedigde het intrekkingsbesluit. "We zijn nooit overeengekomen de Koerden de rest van hun leven te beschermen." Hij vervult naar eigen zeggen een campagnebelofte om zich los te maken van internationale conflicten als onderdeel van zijn 'America First'-agenda.

Het grootste volk zonder eigen staat: dit zijn de Koerden

Om het conflict in Syrië te kunnen begrijpen, moet je weten wie de Koerden zijn.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koerden roepen oude vijand te hulp: 6 vragen over samenwerking met Syrisch leger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore