Niet gedeclareerd

Lunchen in eigen restaurant kost Franse chef-kok 14.000 euro

21 oktober 2019 21:45 Aangepast: 21 oktober 2019 21:46
Chef-kok Arnaud Bloquel lunchte volgens de Franse verzekeringsdienst voor 107 euro per dag. Beeld © YouTube/PALM TREE

De Franse chef-kok Arnaud Bloquel lunchte dagelijks in zijn eigen restaurants zonder de kosten te declareren. Een dure vergissing, want de sterrenchef kreeg daarvoor een gepeperde rekening gepresenteerd: een naheffing van 14.000 euro voor alle lunches van de afgelopen drie jaar.

Bloquel is de eigenaar én chef-kok van twee restaurants op het Franse eiland Guadeloupe, in de Caribische Zee. Het eiland is een gemeente van Frankrijk. Een functionaris van de Franse sociale verzekeringsdienst URSSAF bracht in april 2018 een bezoek aan één van zijn eetgelegenheden ter controle, toen de lunch van Bloquel hem opviel.

Eerlijk

"Hij stond op het punt mijn restaurant te verlaten toen hij me vroeg waar ik at", vertelt de kok aan een Frans horecablad. "Ik eet in mijn restaurant, aangezien ik mijn dagen hier doorbreng", zei hij, niet wetend dat die eerlijkheid hem duur zou komen te staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Restaurant Amersfoort geeft Michelinster terug: straks 'gewoon weer lekker eten'

Een horeca-eigenaar is in Frankrijk verplicht de maaltijden die hij nuttigt aan te geven in de boekhouding. Omdat Bloquel dat nooit gedaan had, besloot de Franse overheidsinstantie een naheffing tot drie jaar terug in rekening te brengen.

107 euro per lunch

Voor de berekening van het verschuldigde bedrag besloot de URSSAF tot verbazing van Bloquel de gemiddelde prijs van een maaltijd in zijn sterrenrestaurant als maatstaf te nemen. Slecht nieuws voor de eigenaar, omdat zijn gerechten behoorlijk prijzig zijn: de URSSAF baseerde de naheffing op een prijs van 107 euro per lunch.

"Zoals alle koks bewaar ik de beste producten voor klanten en eet ik zelf eenvoudige en goedkope pasta's of gerechten", reageerde Bloquel. "Net als de rest van mijn medewerkers, bij wie de maaltijd voor 6 euro op hun loonstroken staat."

Toch houdt de URSSAF voet bij stuk. "Niets aan te doen", zegt Bloquel, in het jaar 2018 gekozen tot de beste Franse meester-restaurateur. "De inspecteur baseert de prijs op de gemiddelde besteding per klant." Een schrale troost is dat hij niet alles in één keer hoeft te betalen. "Dat mag gespreid. Maar dat is dan ook alles."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore