'Ongehoorzaam'

Minnares Thaise koning al na twee maanden gedumpt

21 oktober 2019 18:37 Aangepast: 21 oktober 2019 18:52
De geroyeerde koninklijke minnares Sineenat Wongvajirapakdi. Beeld © AFP

Het adellijke leven van de tweede vrouw van de Thaise koning Rama X is van korte duur geweest. Nog geen twee maanden nadat Sineenat Wongvajirapakdi officieel als koninklijke minnares werd aangesteld, moet zij al haar titels inleveren.

'Ongehoorzaamheid aan de koning en koningin' zou de reden achter de beëindiging van haar koninklijk lidmaatschap zijn.

Koning Rama X, voluit Maha Vajiralongkorn, had niet veel tijd nodig om zijn conclusies te trekken. Eind augustus promoveerde de Thaise koning de ex-verpleegster en gevechtspiloot nog officieel tot 'koninklijke gemalin', wat betekende dat Sineenat de tweede vrouw van Rama X werd. Vandaag maakte hij daar dus een einde aan. 

'Te ambitieus'

Volgens een verklaring van het koningshuis was Sineenat 'te ambitieus', 'begreep de gewoonten en tradities aan het Thaise hof niet' en 'probeerde zich te verheffen tot de status van de koningin'. Dat gedrag kon het paleis niet waarderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke minnares in sport-bh: waarom de Thaise koning deze foto's verspreidt

De 34-jarige minnares van Rama X was voor haar officiële toetreding tot het koningshuis onderdeel van de koninklijke lijfwacht. Op die manier bracht ze enkele jaren in nabijheid van de koning door. Vlak nadat koning Vajiralongkorn als vorst van Thailand was benoemd, promoveerde hij haar tot generaal-majoor. Kort daarna maakte ze dus de stap tot gemalin.

Pikante foto's

De Thaise bevolking vergaapte zich in augustus aan de pikante foto's die het koningshuis bij de presentatie van Sineenat liet zien. Zo was de nieuwe minnares te zien in sport-bh achter de stuurknuppel van een vliegtuigje, bewapend op een militaire schietbaan en aan de voeten van de getroonde koning Rama X. Normaal gesproken is de koninklijke familie niet zo open.

Een traditionele foto: Sineenat aan de voeten van koning Rama X. Een traditionele foto: Sineenat aan de voeten van koning Rama X.

Vajiralongkorn trouwde in zijn leven vier keer. Na het afscheid van Sineenat is koningin Suthida weer zijn enige vrouw.

Verbanning

Wat de gevolgen van de 'ongehoorzaamheid' van Sineenat zijn, is onduidelijk. Rama X staat er niet om bekend goede relaties te onderhouden met zijn voormalig echtgenotes. Zijn tweede vrouw is uit Thailand verbannen, nummer drie heeft huisarrest.

Thailand stond drie dagen op zijn kop toen koning Rama X werd gekroond

De koning leidt een nogal uitbundig leven, en is intussen vier keer getrouwd geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore