Rellen na verhoging ov-tarief

President Chili zet leger in tegen demonstranten: 'We zijn in oorlog'

21 oktober 2019 12:52 Aangepast: 21 oktober 2019 14:11
Een politieagent vuurt traangas af op de demonstranten in de Chileens hoofdstad Santiago. Beeld © EPA

Chili bevindt zich in 'een oorlog'. Dat zei president Sebastián Piñera over de gewelddadige protesten die het land en met name hoofdstad Santiago al dagen lamleggen.

In Santiago braken twee weken geleden protesten uit na tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. Inmiddels is het vooral uitgegroeid als een protest tegen de enorme sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land.

Tien mensen omgekomen

In de afgelopen dagen zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. De lichamen werden gevonden in uitgebrande supermarkten, een kledingfabriek en een bouwmarkt in Santiago.

"Wij zijn in oorlog tegen een krachtige, onverzoenlijke vijand, die niets of niemand respecteert en bereid is om geweld en misdaad zonder enige beperking te gebruiken", zei Piñera na afloop van een noodvergadering met een generaal van het leger.

Leger ingezet

Vanwege de onrust is het leger ingezet in de steden. Dat gebeurde in Chili voor het laatst toen dictator Augusto Pinochet van 1973 tot aan 1990 aan de macht was. Volgens het ministerie van Defensie staan 9400 militairen klaar om in te grijpen.

Militairen in Santiago staan klaar om in te grijpen. Militairen in Santiago staan klaar om in te grijpen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag stelde Piñera de noodtoestand af voor de hoofdstad na hevige onlusten, waarbij zeker zestien bussen in vlammen opgingen, winkels werden geplunderd en diverse gebouwen in brand werden gestoken.

Zaterdag schortte hij de tariefsverhogingen op, maar het blijft onrustig. De noodtoestand is gisteren uitgebreid naar andere steden, in het zuiden en noorden van het land. Inmiddels zijn bijna 1500 mensen opgepakt.

Rellen in Chili: plunderingen en bussen in brand gestoken

Demonstranten roepen op om niet te betalen voor het openbaar vervoer. 'Betaal niet, vecht hiertegen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore