8 doden in 2 dagen

Weer doden bij protesten in Chili

21 oktober 2019 04:16 Aangepast: 21 oktober 2019 04:18
Chileense politie arresteren een betoger in de hoofdstad Santiago. Beeld © Marcelo Hernandez / Getty Images

Vijf mensen zijn omgekomen tijdens nieuwe protesten in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in een pakhuis dat door plunderaars in brand was gestoken. Het totale aantal doden dit weekend komt hiermee op acht.

Drie mensen kwamen zaterdagavond al om het leven tijdens onlusten in de hoofdstad door een brand in een supermarkt. Die brand brak ook uit tijdens plunderingen.

President Piñera stelde vrijdagavond de noodtoestand in voor Santiago nadat vele bussen en gebouwen in brand waren gestoken. Honderden winkels werden geplunderd. Sinds zaterdagavond geldt er ook een avondklok. Gewapende soldaten patrouilleren de straten in gepantserde voertuigen.

Kantoorgebouw in brand gestoken

Beelden van een brand in een kantoorgebouw van het elektriciteitsbedrijf Enel in de Chileense hoofdstad Santiago.

Tariefsverhogingen

De protesten zijn twee weken geleden begonnen in reactie op tariefsverhogingen voor de metro. President Piñera trok de verhogingen zaterdag in, maar de demonstranten eisen meer.

Ze willen hervormingen omdat het leven te duur is geworden en er een enorme kloof is tussen arm en rijk in het welvarende land.

Chaos op luchthaven

Het leven in de hoofdstad is zwaar vestoord door de onlusten. Veel winkels werden de afgelopen dagen gesloten, evenementen werden afgelast. 

Gisteren was er chaos op de internationale luchthaven doordat vluchten waren opgeschort of vertraagd. Vliegtuigpersoneel kon het vliegveld niet bereiken omdat het openbare vervoer was stilgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten Chili lopen uit de hand: 3 doden bij brand in supermarkt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore