Buitenland

Mars tegen vrijlating handlanger Dutroux: 'Deze man mag nooit onze buur worden'

20 oktober 2019 16:16
De zwarte mars tegen de vervroegde vrijlating van Lelièvre. Beeld © Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

Michel Lelièvre, de handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, mag niet vervroegd vrijkomen. Dat vinden honderden mensen in Brussel. Daarom lopen zij vandaag een zogenoemde 'zwarte mars' .

Ruim vierhonderd mensen lopen mee met de mars, meldde de Brusselse politie op Twitter. Ze zijn het oneens met de beslissing van de rechtbank dat Lelièvre vervroegd kan vrijkomen als hij binnen zes maanden een woning vindt.

25 jaar cel

Lelièvre hielp Dutroux met de ontvoering van vier meisjes. Dutroux kreeg levenslang voor ontvoering, opsluiting en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Lelièvre kreeg in 2004 25 jaar celstraf voor onder meer foltering en opsluiting van vier meisjes. Twee meisjes overleden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dutroux wil vervroegd vrij, kan deze kindermoordenaar weer de samenleving in?

'Vrezen voor veiligheid'

"Deze man mag nooit onze buur worden", staat op de Facebookpagina van de zwarte mars. "Wij zijn het niet eens met zijn vrijlating. Wij vrezen voor de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen."

De initiatiefnemers vrezen ook dat Dutroux ooit voorwaardelijk vrijkomt. Zijn advocaten hopen ervoor te zorgen dat dat in 2021 lukt.

Het is niet de eerste mars in de zaak Dutroux. Exact 23 jaar geleden werd met de witte mars een van de grootste betogingen in de naoorlogse geschiedenis van België gehouden. Driehonderdduizend mensen trokken toen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. 

Handlanger Dutroux komt vrij, nabestaanden in shock

Michel Lelièvre hielp met de ontvoering van vier meisjes. Hij werd na 23 jaar vrijgelaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore