Paardenraces

Weer paarden dood op beruchte renbaan in VS: 'Leg races stil'

21 oktober 2019 16:13 Aangepast: 21 oktober 2019 16:17
Paardenrace op Santa Anita racebaan in Californië Beeld © AFP

Grote zorgen om de oudste paardenracebaan van Amerika: in negen maanden tijd zijn daar al ruim 30 paarden gestorven. Dierenactivisten eisen dat de races worden stilgelegd: "Die paarden sterven niet zomaar."

Het laatste slachtoffer in een lange reeks is het racepaard Satchel Paige. Tijdens een race afgelopen weekend liep het paard een enkelfractuur op. Hij moest worden ingeslapen. Satchel Paige was al het 34ste racepaard dat omkwam op de beruchte racebaan sinds december.

Races stilgelegd

De Santa Anita-racebaan in de staat Californië is de oudste paarden-racebaan van Amerika. Hij bestaat al sinds 1934. Maar het is niet voor het eerst dat het racepark in opspraak is. In het voorjaar werden de races al een paar weken stilgelegd nadat opvallend veel paarden waren overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Linda (29) in zwaarste paardenrace ter wereld: 'Het is de ultieme test voor mijzelf'

Experts die door de organisatie zijn ingehuurd hebben geen oorzaak kunnen vinden voor het hoge aantal sterfgevallen. Paarden stierven aan verwondingen tijdens de race of bij trainingen, maar ook aan hartaanvallen en een aantal dieren overleed onder mysterieuze omstandigheden.

Paarden slecht behandeld

Volgens dierenactivisten worden de paarden slecht behandeld. Dierenwelzijnsorganisatie PETA zegt in een verklaring: "Paarden lopen niet zomaar botbreuken op, en jonge paarden gaan niet zomaar dood aan hartaanvallen." De organisatie denkt dat dieren medicijnen krijgen om te maskeren dat ze niet fit genoeg zijn voor de races. In zeker één geval is dit ook bewezen.

Maar volgens de organisatie van races in Californië worden de paarden juist als 'royalty' gezien. In een interview met een plaatselijke krant laten ze weten: "Wij leven voor de paarden, waarom zouden we ze niet beschermen?" Feit is wel dat er bij de races op Santa Anita dit jaar meer paarden sterven dan gemiddeld, en veel meer dan bij vergelijkbare races in bijvoorbeeld Europa of Azië.

Het bestuur van het Santa Anita racepark begrijpt dat het een probleem heeft. Na het stilleggen van de races in maart werden daarom maatregelen genomen. Er is een team van dierenartsen ingesteld dat ieder paard voor een race moet onderzoeken en goedkeuren. Ook zijn er strengere regels ingevoerd voor medicatie en het gebruik van zwepen.

Belangen zijn groot

Maar volgens dierenactivisten is het allemaal niet genoeg. En ze krijgen bijval van de gouverneur van de staat Californië. Die zei onlangs tegen de krant The New York Times dat het tijdperk van paardenraces op z’n eind loopt, tenzij de sport ingrijpend wordt veranderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodelijk paardenvirus teistert manege Lelystad: 'Het is echt eng'

De Amerikaanse organisatie voor de paardensport heeft nog wel vertrouwen in Santa Anita. Daarom is besloten dat het belangrijkste paardenrace-evenement van het jaar, dat daar volgende maand wordt gehouden, gewoon doorgaat.

De belangen zijn groot: er is ruim 28 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen. En met het wedden op de paardenraces is ook nog eens een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar gemoeid.

Satchel Paige

Op Satchel Paige, het laatste slachtoffer, wordt autopsie gedaan om te onderzoeken waaraan het paard is overleden. "Zodat we kunnen leren wat, en òf, we iets kunnen doen om zulke sterfgevallen op de racebaan te voorkomen", zo laat het bestuur van Santa Anita weten.

Ondertussen heeft ook de Amerikaanse politie een onderzoek ingesteld naar het overlijden van de paarden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore