Brexit

Johnson vraagt EU om uitstel brexit, maar pleit ertegen

19 oktober 2019 23:19 Aangepast: 20 oktober 2019 09:18
Boris Johnson. Beeld © EPA

De Britse premier Johnson heeft in een brief aan de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit. Dat heeft EU-president Donald Tusk op Twitter gemeld.

"Ik zal nu de consultatie beginnen met de EU-leiders over hoe daarop te reageren", schrijft Tusk. Hij onthult niet voor hoe lang Johnson uitstel vraagt.

Volgens Britse bronnen heeft Johnson de brief niet persoonlijk ondertekend. Het is een fotokopie van de wet waarin de premier wordt verplicht uitstel te vragen.

Daarnaast zou hij twee andere brieven hebben bijgevoegd. In een ervan schrijft hij dat verder uitstel verlenen in zijn opvatting een vergissing zou zijn. Die brief heeft hij wel persoonlijk ondertekend. De andere brief is van de Britse EU-ambassadeur in Brussel, sir Tim Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexitdeal uitgesteld, hoe nu verder?

De Britse Lagerhuisleden namen vandaag het amendement van Oliver Letwin aan: voordat de brexitdeal wordt goedgekeurd, moet deze eerst worden vastgelegd in formele wetgeving. Daardoor was het niet mogelijk om vandaag ook over de brexitdeal zelf te stemmen.

Uitstel vragen

Een direct gevolg van de stemming van vandaag is dat Boris Johnson uitstel moet aanvragen bij de Europese Unie. De brexitdeal vastleggen in wetgeving kost namelijk tijd.

Ook treedt de Benn Act in werking. Die schrijft voor dat, om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal de EU verlaat, de premier om uitstel van de brexit moet vragen als er op 19 oktober 23.00 uur (Britse tijd) nog geen overeenkomst met het Britse parlement is. Dat heeft Johnson dus nu gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore