Brexit

Honderdduizenden betogers eisen in Londen nieuw referendum over brexit

19 oktober 2019 16:45 Aangepast: 19 oktober 2019 17:32
De betogers zijn tegen de brexit. Beeld © EPA

De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Honderdduizenden demonstranten zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen.

Op hetzelfde moment debatteerde het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Een stemming daarover werd vandaag wederom uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits parlement stelt besluit over brexitdeal uit

Grote delen van het centrum van Londen liepen helemaal vol met de menigte demonstranten. Duizenden wachtten nog bij Hyde Park om aan de mars te beginnen, terwijl anderen het parlement al hadden bereikt. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook zijn poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

'Nationale ramp' 

"Ik ben verontwaardigd dat er niet naar ons wordt geluisterd. Bijna alle peilingen tonen aan dat de mensen nu in de EU willen blijven. Wij voelen ons niet gehoord", zei Hannah Barton, een in een EU-vlag gehulde ciderfabrikant uit Midden-Engeland. "Dit is een nationale ramp die ons wacht en die de economie zal vernietigen."

De betogers eisen een nieuw referendum over de brexit. De betogers eisen een nieuw referendum over de brexit.

Voorstanders van de brexit vrezen dat een nieuw referendum de tegenstellingen nog groter zal maken en de democratie zou ondermijnen. Sommige opiniepolls laten een lichte verschuiving ten gunste van lidmaatschap van de EU zien, maar een echte omslag in de stemming tekent zich nog niet af.

Hoeveelheid betogers

De campagnevoerders zijn ervan overtuigd dat het aantal mensen op straat zaterdag even groot zal zijn als tijdens een soortgelijke demonstratie in maart, toen volgens de organisatoren een miljoen mensen op de been waren. Een demonstratie van deze omvang zou tot de grootste behoren die ooit in Groot-Brittannië zijn gehouden. De Londense politie wilde zich zaterdag niet uitlaten over het aantal mensen dat de straat op ging.

Een droneshot toont de grote hoeveelheid demonstranten bij het Britse parlement. Een droneshot toont de grote hoeveelheid demonstranten bij het Britse parlement.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een kleine Noord-Ierse partij de brexitdeal kan dwarsbomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore