Lagerhuis

Brits parlement stelt besluit over brexitdeal uit

19 oktober 2019 15:51 Aangepast: 19 oktober 2019 17:32
Het Britse Lagerhuis met links voorin premier Johnson. Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis zou vandaag stemmen over de brexitdeal van premier Boris Johnson. Zou, want een slimme truc van parlementslid Oliver Letwin gooide roet in het eten.

Zijn amendement werd aangenomen met 322 stemmen voor en 306 stemmen tegen. 

Deal nog niet van tafel

Door het amendement aan te nemen, hebben de Lagerhuisleden ervoor gezorgd dat de brexitdeal eerst moet worden vastgelegd in formele wetgeving, voordat zij hun goedkeuring eraan geven.

Waarschijnlijk wordt nu maandag gestemd over deze wetgeving en komt dinsdag de deal zelf alsnog aan de beurt. Dat het amendement is aangenomen, betekent namelijk niet dat de deal van Johnson met de EU van tafel is.

Johnson had van tevoren al aangegeven dat er vandaag niet over zijn brexitdeal gestemd zou worden als het amendement werd aangenomen.

Verder kan het ook betekenen dat de brexit op 31 oktober niet doorgaat, omdat Johnson uitstel moet vragen aan de leiders van de 27 EU-landen. Dit is het gevolg van de zogenoemde Benn Act.

Nieuwe datum voor brexit

Die verplichtte de premier om uitstel te vragen als er vandaag geen deal ligt die is goedgekeurd door het Lagerhuis. De vraag is of Johnson dat daadwerkelijk gaat doen. "Ik zal niet onderhandelen met de EU over uitstel en de wet verplicht mij daar ook niet toe", zei hij na de stemming.

In plaats daarvan wil hij de wetgeving voor de brexit er begin volgende week doorheen krijgen in het parlement. Dat zou kunnen betekenen dat de Lagerhuisleden een paar lange nachten tegemoet gaan.

Oliver Letwin introduceerde zijn maatregel als een vangnet. De angst bestond bij hem en andere parlementariërs dat Johnson en zijn regering er anders alsnog een no-deal brexit door zouden krijgen. Bijvoorbeeld door tegen ratificatie van de deal te stemmen de komende weken.

'EU-landen gaan rustig afwachten'

"Dit is niet het scenario waarop Rutte en andere Europese regeringsleiders hadden gehoopt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Morgen komen de ambassadeurs van EU-landen in Brussel bij elkaar om de situatie te bespreken. "Om de druk op het Britse Lagerhuis te vergroten, zullen EU-lidstaten eerst de ontwikkelingen afwachten. Het doel van de EU-landen is nu om de Johnson-deal erdoor te krijgen."

"Komt het verzoek tot uitstel, dan moeten de EU-landen unaniem een besluit nemen. Nederland is voor, om de chaos van een no-deal te vermijden. En andere landen? Er wordt zeker protest en tegenstand verwacht van bijvoorbeeld Frankrijk. De verwachting is dat de EU uiteindelijk best bereid is om opnieuw uitstel te verlenen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore