Buitenland

Komt er vandaag witte rook voor de brexit? Deze maatregel kan nog voor uitstel zorgen

19 oktober 2019 13:06 Aangepast: 19 oktober 2019 15:20
Een maatregel van deze Oliver Letwin kan voor een u-bocht zorgen in de brexit. Beeld © AFP

De brexit-chaos zou een nieuw hoogtepunt kunnen bereiken als later vandaag het Letwin amendement wordt aangenomen. Als er in het Britse Lagerhuis een meerderheid is voor deze maatregel, wordt er vandaag niet meer gestemd over de deal van Johnson.

De maatregel komt uit de koker van Sir Oliver Letwin, die tot voor kort lid was van de Conservatieve partij.

Sowieso uitstel vragen

De maatregel zorgt ervoor dat áls de brexit-deal van Johnson wordt aangenomen, dat wordt vastgelegd in formele wetgeving. Op die manier moet de Britse regering er zich wel aan houden, zegt correspondent Anne Saenen in Londen.

"De angst bestaat namelijk dat als er vandaag over de deal gestemd wordt zonder een wettelijke plicht, de regering er toch nog voor kan zorgen dat er een no-deal brexit komt. Bijvoorbeeld door tegen ratificatie van de deal te stemmen de komende weken."

Zo'n verplichtingswet goedkeuren kost tijd. Als het amendement wordt aangenomen, moet premier Johnson dus sowieso om uitstel vragen bij de EU en komt er geen brexit op 31 oktober. Het betekent overigens niet per se dat zijn deal niet door kan gaan. 

'Alles eraan doen om het te voorkomen'

Wél betekent het dat er vandaag niet meer over Johnsons deal wordt gestemd. Het Lagerhuis wordt dan naar huis gestuurd. Een woordvoerder van Johnson zegt dat ze er alles aan willen doen om te voorkomen dat het amendement van Letwin wordt aangenomen.

De kans dat de maatregel van Letwin wordt aangenomen, is vrij groot. Leden van drie grote politieke partijen hebben aangegeven dat ze voor zullen stemmen. Ook een woordvoerder van de grootste oppositiepartij Labour zegt dat zij het voorstel zullen steunen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore