Protesten

Jesse ziet rellen Barcelona: 'Brand, helikopters, er broeit hier van alles'

18 oktober 2019 21:12 Aangepast: 19 oktober 2019 11:18
Brandhaarden in Barcelona. Beeld © EPA

Een half miljoen mensen hebben het leven in Barcelona lamgelegd. Ze gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. 

De separatistische leiders probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het was de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Ook nu is het onrustig. Op verschillende plekken zijn voorwerpen aangestoken. De Nederlander Jesse (19) woont sinds juli in Barcelona voor een stage. "De hele week broeien er al van alles, iedereen heeft het erover. Bij mij op het bedrijf kregen mensen een vrije dag als ze wilden protesteren. Veel mensen waren afwezig."

Niet verstandig

Hij is deze week 's avonds niet meer de deur uitgegaan. Dat leek hem 'niet verstandig'. "Ik woon midden in het centrum. Helikopters komen voorbij en je ziet veel mensen met Catalaanse vlaggen. Je voelt aan alles dat er wat speelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom separatisten vandaag opnieuw Barcelona willen lamleggen

Ook staakten veel werknemers en ging de Sagrada Familia, de bekende basiliek in de stad, op slot. De regering in Madrid houdt de situatie scherp in de gaten. De betogingen leidden eerder deze week tot geweld op straat. "Die acties zullen niet ongestraft blijven", zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska.

Slaags geraakt

Net als op eerdere avonden, raakten demonstranten slaags met de politie. Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.

Docent Karine van het Revius Lyceum in Doorn is samen met 36 leerlingen en drie andere docenten maandag afgereisd naar Barcelona voor een stedentrip. Door de onrusten hebben ze het programma moeten aanpassen. "In de avond verandert de stad en zijn er brandhaarden. We hebben besloten vanaf het avondeten altijd binnen te blijven."

Eerder terug

Ook heeft de school overwogen eerder terug te gaan, voornamelijk toen het onrustig werd rond het vliegveld. "Maar vluchten omboeken kon niet en de onrust verplaatste zich uiteindelijk naar de stad. We hebben er toch voor gekozen om af te wachten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore