Waarnemingen

Tasmaanse tijger al 80 jaar uitgestorven, of toch niet?

18 oktober 2019 17:36 Aangepast: 19 oktober 2019 07:21
De laatste Tasmaanse tijgers in een dierentuin op Tasmanië. Beeld © AFP

De Tasmaanse tijger is al sinds 1936 officieel uitgestorven. Maar daar is toch niet iedereen zo zeker van. Het ministerie van Milieu van het Australische eiland Tasmanië heeft een document vrijgegeven met verschillende waarnemingen van het dier. Nog dit jaar zouden er sporen gevonden zijn.

Zo zegt een inwoner in juli voetsporen gevonden te hebben op een berg op het eiland. Hij was niet in de gelegenheid om een foto te nemen, maar toen hij eenmaal thuis de voetafdruk googelde, was er volgens hem maar een conclusie mogelijk: de Tasmaanse tijger is niet dood. 

Groter dan vos

In november vorig jaar dacht een vrouw de Tasmaanse tijger - die ook wel buidelwolf wordt genoemd - te hebben gezien. En in februari 2018 werd het dier door twee personen vlak voor hun neus gespot voor ongeveer vijftien seconden lang. Ze omschreven het als net iets groter dan een vos, met strepen op de rug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgestorven schildpad op Galapagos eilanden toch niet uitgestorven

"Het dier was volgens hen rustig en helemaal niet bang. Ze zijn er 100 procent van overtuigd dat het om een Tasmaanse tijger ging", luidt de officiële melding. Foto's hebben ze niet kunnen maken. 

Jagen

De Tasmaanse tijger kwam ooit voor in heel Australië en op Nieuw-Guinea. Maar de Europeanen joegen op het beest omdat hij schapen zou doden. De laatste bekende Tasmaanse tijger werd in 1933 gevangen en overgebracht naar de dierentuin op het eiland. Drie jaar later stierf het dier, waarschijnlijk door verwaarlozing. Dat het dier in 1936 de wettelijke beschermde status kreeg, hielp niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blauw vogeltje uit film 'Rio' nu echt uitgestorven in het wild

Veel mensen twijfelen aan het uitsterven van de Tasmaanse tijger. Zo geloven meerdere inwoners dat het dier in heel afgelegen gebieden op het eiland leeft. Zo'n beetje elk jaar komen er meldingen binnen van mensen die het dier hebben gezien. Maar tot nu toe is het niemand gelukt een betrouwbare foto te maken.

Een Tasmaanse tijger. Een Tasmaanse tijger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore