Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Frankrijk brengt loterij naar de beurs, kassa voor de schatkist

18 oktober 2019 15:37 Aangepast: 18 oktober 2019 15:42
Stephane Pallez, topvrouw van Française des Jeux. Beeld © ANP

De Franse staatsloterij Française des Jeux gaat naar de beurs in Parijs. Het bedrijf heeft daar goedkeuring voor gekregen van de Franse beurstoezichthouder. Goed nieuws voor de Franse schatkist, en daarmee de staatsschuld.

De beursgang zal deze naar verwachting zo'n 1,5 miljard euro voller maken. Dat geld wil president Emmanuel Macron inzetten om de staatsschuld te verminderen. De president wil ook andere ondernemingen privatiseren, zoals Aéroports de Paris, het bedrijf achter onder meer luchthaven Parijs-Charles de Gaulle.

De Franse overheid mikt op 21 november voor de beursnotering van Française des Jeux, zegt het hoofd van het agentschap dat de Franse staatsdeelnemingen beheert. Op 6 november wordt de bandbreedte voor de uitgifteprijs bekendgemaakt waarop geïnteresseerde beleggers zich kunnen inschrijven. Frankrijk wil zijn aandeel in FDJ afbouwen van 72 procent tot 20 procent.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saudi Aramco wil beursgang uitstellen tot na publicatie kwartaalcijfers

Moeilijke marktomstandigheden

De beursgang is wel afhankelijk van de marktomstandigheden, waarschuwde FDJ-topvrouw Stéphane Pallez. De afgelopen weken werden meerdere beursgangen afgeblazen of uitgesteld, als gevolg van 'ongunstige marktomstandigheden'.

Bedrijven hebben te maken met weifelende beleggers. Zenuwachtig van de handelsoorlog tussen de VS en China, de brexit en onzekere economische groei, schrijven zij zich niet meer massaal in op beursintroducties.

In Nederland zag softwarebedrijf CM.com om die reden af van een beursnotering, in Italië blies jachtenbouwer Ferretti een geplande beursgang af, en in Londen werd het fintechbedrijf Kaspi.kz – dat 4,6 miljard euro had willen ophalen – te heet onder de voeten.

Gewonde veteranen

FDJ komt voort uit een loterij die werd opgericht in 1933 onder meer om gewonde veteranen uit de Eerste Wereldoorlog te helpen. De omzet van FDJ vorig jaar was zo'n 1,8 miljard euro. Onder sportliefhebbers is het bedrijf ook bekend als sponsor van de gelijknamige wielerploeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore