Inval

'Turkije schendt deal voor staakt-het-vuren in Syrië'

18 oktober 2019 14:17 Aangepast: 11 december 2019 08:38
Vlakbij de Syrische stad Ras al-Ain waren er gisteren ook nog beschietingen. Beeld © EPA

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) beschuldigen Turkije van het schenden van het bestand in Noord-Syrië dat gisteren was overeengekomen. Volgens de door Koerden gedomineerde milities beschoot het Turkse leger onder andere burgerdoelen in de stad Ras al-Ain.

De Turkse president Recep Erdogan kwam gisteren na urenlange gesprekken met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

Beschietingen

Volgens de SDF die door de YPG worden gedomineerd, zijn er nog steeds beschietingen vanuit Turkse kant en vallen de Turkse luchtmacht en artillerie posities van strijders en burgerdoelen aan.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal Turkije en Amerika over staakt-het-vuren in Syrië

Erdogan verklaarde echter dat er van 'voortdurende confrontaties' in het gebied geen sprake was. Hij vertelde na het ochtendgebed dat de veilige zone die hij met Pence was overeengekomen over een lengte van 440 kilometer in Syrië langs de grens met Turkije zal lopen en ongeveer 32 kilometer breed zal zijn. Turkse en Amerikaanse functionarissen hebben doorlopend contact om de overeenkomst voor de wapenpauze uit te voeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore