'Geen monster'

Dutroux wil nieuw psychologisch onderzoek: 'Hij heeft spijt'

18 oktober 2019 11:03 Aangepast: 18 oktober 2019 16:17
Marc Dutroux (links) en zijn advocaat Bruno Dayez. Beeld © EPA

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux wil opnieuw psychologisch worden onderzocht. Hij claimt dat hij is veranderd en heeft een aanvraag gedaan om vervroegd te worden vrijgelaten.

Zijn advocaat zegt tegen de Belgische tv-zender RTBF dat het onderzoek vooral moet uitwijzen of Dutroux nog gevaarlijk is. De inmiddels 62-jarige misdadiger zit een levenslange gevangenisstraf uit, onder meer voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier van hen.

Voorwaardelijke vrijlating

Volgens zijn advocaat Bruno Dayez heeft Dutroux spijt van zijn daden, maar is het voor hem onmogelijk die gevoelens te tonen. "Hij mag niet met de buitenwereld communiceren. Al zijn brieven worden nagelezen."

De rechtbank buigt zich nu over Dutroux' verzoek om een nieuw psychologisch onderzoek. Over twee weken wordt de uitspraak verwacht. Als de rechters het toestaan, kan de uitslag mede de onderbouwing zijn voor de mogelijke voorwaardelijke vrijlating van de man die nu 23 jaar vastzit. Dayez hoopt dat het over twee jaar zover is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dutroux wil vervroegd vrij, kan deze kindermoordenaar weer de samenleving in?

Hij zegt dat Dutroux niet meer de 'psychopaat' is waarvoor hij na zijn arrestatie in 1996 werd gehouden. Hij zegt ook dat het strenge regime in de gevangenis zwaar drukt op zijn cliënt, die minstens eenmaal – in 2010 – door medegevangenen werd belaagd.

Totaal geïsoleerd

Dutroux brengt zijn tijd volgens zijn advocaat nu 'totaal geïsoleerd' door. Hij zegt dat de omstandigheden in de gevangenis voor langgestraften 'ontoelaatbaar' zijn. "Sommigen hebben vreselijke misdrijven begaan, maar ook in de gevangenis blijven dat mensen", zegt Dayez. "Niemand mag een monster genoemd worden."

Dayez pleitte al eerder voor de vrijlating van Dutroux, ook met het oog op de 'onmenselijke' omstandigheden in de gevangenis. Begin vorig jaar verscheen een boek van hem onder de titel 'Waarom Dutroux vrijlaten?' De advocaat werd daarop bedreigd en kreeg politiebescherming.

Handlanger Dutroux komt vrij, nabestaanden in shock

Michel Lelièvre hielp met de ontvoering van vier meisjes. Hij werd na 23 jaar vrijgelaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore