Zware vuurgevechten

Slagveld in Mexico na arrestatie zoon El Chapo

18 oktober 2019 03:40 Aangepast: 18 oktober 2019 10:04
Brandende voertuigen in het Mexicaanse Culiacán tijdens vuurgevechten tussen bendeleden en militairen. Beeld © EPA

Zware vuurgevechten zijn uitgebroken tussen Mexicaanse veiligheidstroepen en leden van het beruchte Sinaloakartel. Bendeleden kregen hoogte van de arrestatie van Ovidio Guzmán, de zoon van drugsbaron El Chapo, en kwamen in opstand. Daarop trokken de veiligheidstroepen zich terug en werd Guzmán weer vrijgelaten.

De arrestatie vond plaats in de Mexicaanse stad Culiacán, de hoofdstad van de regio Sinaloa en thuishaven van het drugskartel. Guzmán was niet alleen de zoon van El Chapo, maar ook een van de leiders van het huidige Sinaloakartel. Het drugskartel is naar schatting de belangrijkste leverancier van drugs voor de Verenigde Staten. 

Oorlogsgebied

Als militairen bij een routinecontrole Guzmán vinden in een huis, slaat het kartel terug. De militairen worden omsingeld door een nog groter aantal bendeleden en de autoriteiten kiezen ervoor om zich terug te trekken vanwege de eigen veiligheid en die van de inwoners van Culiacán. Guzmán moeten ze vrijlaten.

Op verschillende beelden die circuleren op social media hoor je een intens lawaai van automatische wapens die afgaan. Trucks en auto's staan in brand. Er liggen lichamen van omgekomen bendeleden op straat. De stad lijkt wel veranderd in een oorlogsgebied.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot levenslang veroordeelde El Chapo naar 'hightech versie van de hel'

Ontsnapping El Chapo

Drugsbaron Joaquin Guzmán, oftewel El Chapo, werd wereldwijd bekend na zijn ontsnapping uit een van Mexico's best beveiligde gevangenissen. Na de ontsnapping gaf hij een interview aan acteur Sean Penn, voor het tijdschrift de Rolling Stone. Dat kwam hem uiteindelijk duur te staan, want niet lang daarna werd hij opgepakt.

De Mexicaanse drugsbaron zit momenteel een levenslange straf uit in Amerika, nadat hij schuldig werd bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en witwassen. Ook zijn zoon wordt gezocht door de Amerikaanse justitie.

Gewapende mannen in de Mexicaanse stad Culiacan. Gewapende mannen in de Mexicaanse stad Culiacan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levenslang voor El Chapo, maar drugshandel bloeit: 'Geleerd van zijn fouten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore