Rikers Island

New York sluit berucht gevangeniseiland: 'Einde aan de wreedheid'

18 oktober 2019 01:17 Aangepast: 18 oktober 2019 01:39
Rikers Island sluit in 2026 haar deuren. Beeld © AFP

Het beruchte gevangeniseiland Rikers Island bij New York gaat sluiten. Vanaf 2026 zullen gevangenen elders worden opgesloten. Lokale politici zeggen dat er zo eindelijk een einde komt aan de inhumane situatie van gevangenen op het eiland.

Dat heeft de gemeenteraad van New York gisteren besloten. Er wordt meer dan acht miljard dollar vrijgemaakt om vier nieuwe gevangenissen te bouwen. Het gevangeniseiland verandert in publiek terrein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kat beschuldigd van drugssmokkel in Russische gevangenis

Slechte leefomstandigheden

Nu zitten er nog 7000 mensen opgesloten op het eiland, dat in totaal negen gevangenissen telt. In de jaren tachtig en negentig zaten er zelfs 20.000 gevangenen vast en was de gevangenis met enige regelmaat de plaats van steekpartijen en aanrandingen.

Tegenwoordig zijn de leefomstandigheden van de gevangen aanzienlijk verbeterd. Zo daalde het aantal gevangenen in één cel van dertig naar tien. Maar er is nog steeds veel mis.

'Voor eens en altijd sluiten'

"Rikers Island staat symbool voor wreedheid en onmenselijkheid en het is voor ons tijd om het eiland voor eens en altijd te sluiten", zei gemeenteraadsvoorzitter Corey Johnson over de beslissing.

Andere lokale politici lieten weten blij te zijn dat er nu eindelijk "een einde komt aan het eiland waar gevangenen als beesten worden behandeld".

Bekende gevangenen

Op het eiland zaten onder meer de artiesten Tupac Shakur, DMX en Lil’ Wayne opgesloten. Ook de moordenaar van John Lennon zat er even vast en voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn verbleef er enkele dagen. Bekende gevangenen kregen er vaak een eigen cel, omdat ze anders belaagd zouden worden door anderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaan die 50 dollar stal na 35 jaar uit gevangenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore