Extreme luchtvervuiling

Longarts: 'Ademen in India soms zo slecht als het roken van tien sigaretten'

17 oktober 2019 17:58 Aangepast: 17 oktober 2019 17:59
De lucht in New Delhi eerder deze week. Beeld © ANP

Bijna nergens is de lucht zó vervuild als in India. Tien van de vijftien steden met de ergste luchtvervuiling ter wereld bevinden zich in het land. Longarts Arvind Kumar uit New Delhi ziet steeds meer kinderen met problemen. "Ze hebben dezelfde zwarte vlekken op hun longen als rokers."

In de 30 jaar dat hij werkt als arts, heeft hij de problemen zien toenemen. "Jonge kinderen krijgen vaker astma, volwassenen vaker longkanker en longkanker wordt bovendien meer en meer gezien bij mensen die nooit hebben gerookt."

Gelegenheidsrokers

Kumar noemt de inwoners van India gelegenheidsrokers. "De lucht is soms gelijk aan tien sigaretten per dag."

Wie denkt dat dit alleen geldt voor mensen in de grote steden heeft het mis. "95 procent van ons land heeft vervuilde lucht en 95 procent van de mensen wordt daaraan blootgesteld." Binnenblijven heeft geen zin. "Je kunt je deur niet op slot doen voor de lucht. Op een slechte dag is de lucht ook binnen schadelijk." Alleen een mondkapje zou enigszins kunnen helpen.

In de lokale pers gaat het ook deze week weer over de luchtvervuiling:

Lokale kranten schreven eerder deze week over de toenemende problemen. Lokale kranten schreven eerder deze week over de toenemende problemen.

Onverschilligheid

Eerder al bleek uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie dat er wereldwijd jaarlijks zeven miljoen mensen overlijden door luchtvervuiling. India is al jaren berucht om de slechte lucht. In 2016 spraken deskundigen van een luchtvervuilingsepidemie. Toch wordt dokter Kumar vaak niet serieus genomen als hij mensen waarschuwt voor de smog.

"Als ik tegen mijn patiënten zeg dat hun longklachten komen door de vervuilde lucht, geloven ze me niet. Ze kunnen zich gewoon niet voorstellen dat de vieze lucht al hun gezondheidsproblemen veroorzaakt en zoeken door naar andere oorzaken." 

Volgens Kumar zijn er zelfs collega-artsen die de problemen rondom luchtvervuiling niet serieus nemen. "Ze vinden dat ik mijn tijd verdoe door me in te zetten voor dit probleem."

Voorlichting

Kumar startte vier jaar geleden namelijk een stichting die mensen informeert over de gevolgen van de smog. "Als mensen beter geïnformeerd zijn, kunnen we samen meer doen om de vervuiling tegen te gaan. Nu wijzen mensen alleen naar de overheid."

Hij hoopt dat mensen uiteindelijk net als hijzelf meer in actie gaan komen om samen het probleem aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit heb je als ondernemer aan een staatsbezoek: 'Alle deuren gaan open'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op dit moment op staatsbezoek in India. Ook zij ontkomen niet aan de slechte luchtkwaliteit. Zowel in hoofdstad New Delhi als in Mumbai was de lucht grijs van de smog tijdens hun verblijf.

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander in New Delhi eerder deze week. Koningin Máxima en koning Willem-Alexander in New Delhi eerder deze week.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Do's en don'ts voor een zakenreis naar India: 'Draag geen leren riem'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore