Fotoserie

Finish in zicht? Drie jaar brexit door de lens van de camera

17 oktober 2019 09:11 Aangepast: 17 oktober 2019 17:49
May bijt zich stuk op de brexit Beeld © AFP

Vanaf vandaag komen EU-regeringsleiders in Brussel samen voor een cruciale brexit-top. De deadline voor het Britse vertrek uit de EU komt met rasse schreden dichterbij, dus de druk is hoog. Komt deze tekst u bekend voor? Dat kan. De brexit-soap duurt alweer ruim drie jaar sinds het roemruchte referendum, kijk maar. De brexit in foto's.

Camerons campagne

22 juni 2016. Het lijkt een eeuwigheid geleden. David Cameron is premier, mede dankzij z'n verkiezingsbelofte om een brexit-referendum te houden. Hij besluit campagne te voeren voor 'remain'. 22 juni 2016. Het lijkt een eeuwigheid geleden. David Cameron is premier, mede dankzij z'n verkiezingsbelofte om een brexit-referendum te houden. Hij besluit campagne te voeren voor 'remain'.

Britten verrassen met 'leave'-stem

23 juni 2016. Gepensioneerden in Londen gaan naar het stembureau. Peilingen vooraf wijzen op 'remain', maar de Britten verrassen de buitenwereld: 52% stemt voor een vertrek uit de EU. Het 'leave'-kamp wint met ruim een miljoen stemmen verschil. 23 juni 2016. Gepensioneerden in Londen gaan naar het stembureau. Peilingen vooraf wijzen op 'remain', maar de Britten verrassen de buitenwereld: 52% stemt voor een vertrek uit de EU. Het 'leave'-kamp wint met ruim een miljoen stemmen verschil.

Brexiteers door het dolle heen

24 juni 2016. 'Independence day', zo moet de dag van het referendum gaan heten als het aan Nigel Farage ligt. De kleurrijke euroscepticus is misschien wel hét gezicht van de 'brexiteers'. 24 juni 2016. 'Independence day', zo moet de dag van het referendum gaan heten als het aan Nigel Farage ligt. De kleurrijke euroscepticus is misschien wel hét gezicht van de 'brexiteers'.

350 miljoen per week?

27 juni 2016. 'Het was slechts een aspiratie', zegt een brexit-kopstuk over deze bus van de 'leave'-campagne, waarop de Britten 350 miljoen pond per week in het vooruitzicht werd gesteld bij een brexit. De ontboezeming komt vier dagen na het referendum. 27 juni 2016. 'Het was slechts een aspiratie', zegt een brexit-kopstuk over deze bus van de 'leave'-campagne, waarop de Britten 350 miljoen pond per week in het vooruitzicht werd gesteld bij een brexit. De ontboezeming komt vier dagen na het referendum.

Order! Order!

Order! ORDER! John Bercow groeit uit tot een van de sterren in de Britse politiek. De markante parlementsvoorzitter moet alle zeilen bijzetten om orde te houden. Want drie jaar lang slaagt het lagerhuis er niet in om een brexit-besluit te nemen. Order! ORDER! John Bercow groeit uit tot een van de sterren in de Britse politiek. De markante parlementsvoorzitter moet alle zeilen bijzetten om orde te houden. Want drie jaar lang slaagt het lagerhuis er niet in om een brexit-besluit te nemen.

Struikelen over de Ierse grens

De Ierse grens blijkt hét hoofdpijndossier. De Britten willen uit de EU, wat een 'harde' grens zou opleveren. Maar de Britten willen ook geen spanningen in Ierland en zijn dus ook tegen een 'harde' grens. Beide wensen gaan bijna niet samen. De Ierse grens blijkt hét hoofdpijndossier. De Britten willen uit de EU, wat een 'harde' grens zou opleveren. Maar de Britten willen ook geen spanningen in Ierland en zijn dus ook tegen een 'harde' grens. Beide wensen gaan bijna niet samen.

Het verdeelde koninkrijk

23 maart 2019. Duizenden demonstranten zijn op de been in Londen. Ze eisen een nieuw referendum over een eventuele brexit-deal. Het land is verdeeld. Want 'leave'-stemmers eisen juist dat het parlement het referendum respecteert en de brexit uitvoert. 23 maart 2019. Duizenden demonstranten zijn op de been in Londen. Ze eisen een nieuw referendum over een eventuele brexit-deal. Het land is verdeeld. Want 'leave'-stemmers eisen juist dat het parlement het referendum respecteert en de brexit uitvoert.

Brexit eist slachtoffers

24 mei 2019. Theresa May maakt haar aftreden bekend. Ze had David Cameron opgevolgd als premier om van de brexit 'een succes te maken'. May komt er wel uit met Brussel, maar krijgt voor haar brexit-deal onvoldoende steun in eigen land. 24 mei 2019. Theresa May maakt haar aftreden bekend. Ze had David Cameron opgevolgd als premier om van de brexit 'een succes te maken'. May komt er wel uit met Brussel, maar krijgt voor haar brexit-deal onvoldoende steun in eigen land.

Gezworen vijanden, laatste kans

16 september 2019. Het zijn twee gezworen vijanden. De nieuwe Britse premier Johnson is eurosceptisch. EU-commissievoorzitter Juncker staat bekend als eurofiel. Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Als ze nog een brexit-deal willen, is dit de laatste kans. 16 september 2019. Het zijn twee gezworen vijanden. De nieuwe Britse premier Johnson is eurosceptisch. EU-commissievoorzitter Juncker staat bekend als eurofiel. Ze zijn tot elkaar veroordeeld. Als ze nog een brexit-deal willen, is dit de laatste kans.

De brexit-soap in twee minuten

Het begon in het Verenigd Koninkrijk met een simpele vraag: in of uit de Europese Unie? Maar het eindigde in een politieke chaos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore