Tijdens bijeenkomst Syrië

Trump haalt uit: 'Pelosi is een derderangspoliticus'

17 oktober 2019 00:28 Aangepast: 17 oktober 2019 00:53
Nancy Pelosi (midden) nadat Trump haar tijdens een bijeenkomst een 'derderangspoliticus' noemde. Beeld © EPA

De spanningen liepen gisteren tijdens een bijeenkomst over Syrië in het Witte Huis hoog op. President Trump noemde de Democratische voorzitter Nancy Pelosi een 'derderangspoliticus'. Zij vond op haar beurt dat de president last had van 'een meltdown'.

"Het was beledigend, vooral voor de voorzitter. Hij noemde haar een 'derderangspoliticus'", vertelt de Democratische leider van de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer. "Dit was geen dialoog, maar een tirade, die werkelijk niets meer met de feiten te maken had."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump afzetten is kansloze exercitie, maar Democraten willen gewoon iets doen'

'Ik bid voor de president'

Nancy Pelosi beet vervolgens in een persconferentie van zich af. "Ik bid voor de president, maar na het zien van deze 'meltdown' moeten we misschien allemaal voor de gezondheid van Trump gaan bidden.'

Na de uitspraken van de Amerikaanse president verlieten de Democratische politici de bijeenkomst.

Bekijk hier de reactie van Nancy Pelosi:

Oorlog tussen Trump en Pelosi

Nancy Pelosi is de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij startte afgelopen maand een onderzoek naar de mogelijkheid om Trump af te zetten, waarna de Amerikaanse president haar de oorlog verklaarde.

De twee troffen elkaar in het Witte Huis om te vergaderen over de omstreden beslissing van de president om de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken.

In beide huizen van het Amerikaanse Congres is gisteren een gezamenlijke resolutie aangenomen om dat besluit te herroepen.

Brief aan Erdogan

Verder werd gisteren duidelijk dat Trump kort voor de Turkse inval in Syrië een opmerkelijke brief schreef aan Erdogan. Daarin schrijft hij dat de Turkse president 'geen dwaas' moet zijn. "Wees geen stoere jongen", schrijft Trump.

Correspondent Erik Mouthaan vroeg zich zelfs even af of de brief wel echt was, maar de authenticiteit ervan is inmiddels door het Witte Huis bevestigd. 

Verder schrijft Trump: "Ik heb hard gewerkt om een aantal van jouw problemen op te lossen, laat de wereld niet zitten, maar maak een deal. De geschiedenis zal dan positief over je oordelen. Als je dat niet doet zal je gezien worden als de duivel."

Die brief werd gisteren geopenbaard om aan te tonen dat Trump Turkije geen vrijbrief gaf om Noord-Syrië binnen te vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pence en Pompeo naar Turkije om Erdogan onder druk te zetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore