Bij Luxor

Archeologen doen supervondst in Egypte: 20 gave sarcofagen

16 oktober 2019 18:17 Aangepast: 16 oktober 2019 18:27
Een deel van de gevonden sarcofagen. Beeld © Ministerie van Oudheden Egypte

Archeologen hebben bij de Egyptische plaats Luxor ruim twintig vrijwel intacte sarcofagen gevonden. Ze waren in twee lagen op elkaar gestapeld. Het Egyptische ministerie van Oudheden heeft het over 'één van de grootste en belangrijkste vondsten' in de afgelopen jaren.

De meeste sarcofagen werden gevonden in Asasif, dicht bij de wereldberoemde Vallei der Koningen (kaartje: zie onder). Ze stammen uit de periode 664-332 voor Christus, schrijft de Britse omroep BBC op zijn website.

Bekendste periode

Maar er zijn ook een paar sarcofagen die nog veel ouder zijn, uit de jaren 1550-1292 voor Christus. Dat is de zogeheten 18de Dynastie, misschien wel de bekendste periode uit het oude Egypte. Dat is de tijd waarin farao's als Toetanchamon, Hatsejepsoet en Achnaton het voor het zeggen hadden.

Op zaterdag zal het ministerie van Oudheden de vondst verder toelichten. Vorige week maakte het al bekend dat in de buurt van Luxor ook een locatie is blootgelegd die een centrum van nijverheid moet zijn geweest. Er waren bijvoorbeeld magazijnen voor opslag en schoonmaak van spullen die bij uitvaarten werden gebruikt. Aardewerk dat er werd gevonden, dateert uit de 18de Dynastie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Archeologen vinden 2500 jaar oude begraafplaats in Egypte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore