Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Tot diep in nacht onderhandeld: nog geen brexitdeal

16 oktober 2019 09:31 Aangepast: 16 oktober 2019 09:46
EU-onderhandelaar Barnier (r) schudt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken de hand, onder toeziend oog van minister Blok. Beeld © AFP

De onderhandelaars van de EU en het VK hebben tot diep in de nacht onderhandeld om tot een nieuwe brexitdeal te komen, maar voorlopig is er nog geen witte rook. De onderhandelingen gaan vandaag weer verder.

Dat meldt een bron bij de Europese Commissie. Gisteren groeide het optimisme dat de partijen op korte termijn tot een deal zouden kunnen komen. EU-onderhandelaar Michel Barnier gaf toen aan dat er uiterlijk vanmorgen een conceptdeal zou moeten liggen, anders kan er morgen op de Europese top geen definitief akkoord worden gesloten.

Op dit moment zijn de partijen dus nog niet zover en het is nog niet duidelijk of een eventueel onderhandelingsresultaat later vandaag nog op tijd zal zijn voor de top. Rond half 10 werden de onderhandeling weer hervat.

Concessies

Volgens de BBC lijkt het erop dat de Britten bereid zijn om concessies te doen op het gebied van de Ierse grens-kwestie, hoewel het aan details ontbreekt.

De onderhandelingen draaien om de backstop, de eerder afgesproken verzekeringspolis om de landgrens tussen Noord-Ierland en Ierland open te houden. Johnson wil daarvan af, omdat het VK in zijn ogen daardoor het risico loopt om voor altijd vastgekleefd te blijven aan de douane-unie van de EU, waardoor het VK zelf beperkt wordt in het sluiten van handelsdeals.

Een (pijnlijk) alternatief is om alleen Noord-Ierland binnen de douane-unie en de gemeenschappelijke markt te houden van de EU, maar dan ontstaat er in feite een grens binnen het VK in de Ierse zee. Gisterenavond heeft Johnson nog overlegd met de Noord-Ierse gedoogpartner van zijn regering, de DUP, over hoe de onderhandelingen er voor stonden, en zij lieten daarna weten dat er nog meer werk nodig is. Maar het blijft dus onduidelijk wat er precies werd besproken.

Oneerlijk

Eventuele concessies van de EU aan de Britten liggen ook erg gevoelig. EU-landen vrezen dat als er een te creatieve oplossing wordt gezocht, waarbij de douane-regels en regels voor de interne markt te ver worden opgerekt om de pijn voor de Britten te verlichten, er een gat ontstaat in de gemeenschappelijke markt.

Dat zou er dan weer toe kunnen leiden dat er via Noord-Ierland Britse producten de markt op kunnen stromen, die niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als producten van bedrijven uit EU-landen. En dat is oneerlijk.

Eieren lopen

Daardoor zullen de onderhandelaars op eieren moeten lopen, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. Aan de ene kant zal een eventueel onderhandelingsresultaat extreem nauwgezet worden bestudeerd door de lidstaten, om er zeker van te zijn dat er een gelijk speelveld blijft voor alle bedrijven. Aan de andere kant moet een deal ook weer acceptabel zijn voor de politiek in Londen.

Zoals het er nu voorstaat zal Barnier in de loop van de middag de EU-ambassadeurs bijpraten over de stand van zaken en Johnson praat vanmiddag zijn kabinet bij. Rond die tijd zullen we waarschijnlijk weer meer te weten komen.

Hoge druk

De druk op de onderhandelingen is op dit moment extreem hoog. Morgen staat er dus een Europese top gepland. Als daar een deal wordt goedgekeurd, zal er waarschijnlijk op zaterdag een spoedzitting plaatsvinden in het Britse parlement om over de deal te stemmen.

Er is Johnson namelijk veel aan gelegen om uiterlijk op 19 oktober een goedgekeurde deal te hebben, anders wordt hij door een wet in zijn eigen land verplicht om opnieuw uitstel te vragen. Johnson heeft altijd bezworen dat hij niet opnieuw de brexit gaat uitstellen.

De brexitdatum is vooralsnog vastgesteld op 31 oktober. In principe zal er dan een harde brexit plaatsvinden, als er geen deal is gesloten, tenzij het VK opnieuw uitstel krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fransen maken bubbelwijn voor Britten die brexit willen vieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore