220 gewonden, 12 vermisten

Tyfoon Japan eist nog meer levens: dodental stijgt tot 74

16 oktober 2019 05:35
Beeld © Carl Court / Getty Images

Drie dagen nadat de verwoestende tyfoon Hagibis over Japan heentrok, is het dodental tot 74 gestegen. Maar de ramp heeft zo'n groot gebied getroffen dat de overheid nog geen volledig overzicht heeft. Liefst 19 van de 47 Japanse prefecturen zijn getroffen door de ramp.

Meer dan 70 dijken in 52 rivieren hebben het begeven door de zware regenval van afgelopen zaterdag en zondag. Op sommige plaatsen staat het water nog meer dan twee meter boven het gebruikelijke peil.

Nu het water langzaam wegtrekt uit de overstroomde gebieden, ontdekken hulpverleners steeds meer slachtoffers. Er zijn inmiddels 220 gewonden behandeld en er wordt nog gezocht naar 12 vermisten, meldt de Japanse publieke omroep NHK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental tyfoon Japan stijgt naar 40, vrees voor meer slachtoffers

'Voedsel' en 'water'

Hulpverleners hebben moeite om alle getroffen te plekken te bereiken door de meer dan 170 landverschuivingen die hebben plaatsgevonden. Sommige overlevenden die vast zitten, hebben de woorden 'voedsel' en 'water' in de grond geschreven om hun aandacht te trekken.

Nog zeker 138.000 huishoudens zitten zonder stromend water en 24.000 huizen zitten zonder stroom. In gebieden waar het water nog hoog staat, kan het weken duren voor er weer stroom is.

Zware regenval

Hagibis is de krachtigste tyfoon in Japan sinds zestig jaar. Er werden windsnelheden van rond de 200 kilometer per uur gemeten.

Het was echter vooral de zware regenval die het land overmeesterde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore