'Krachtigste sancties'

Pence en Pompeo naar Turkije om Erdogan onder druk te zetten

16 oktober 2019 01:19 Aangepast: 16 oktober 2019 05:11
Turkse troepen vuren een raket af naar de Syrische stad Ras al-Ain. Beeld © Ozan Kose / AFP

De Amerikaanse vice-president Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reizen vandaag naar Turkije om president Erdogan onder druk te zetten zijn offensief tegen Syrisch-Koerdische strijders te stoppen.

"We leggen de krachtigste sancties op die je je kunt voorstellen", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Pence zal de Turkse president morgen in Ankara ontmoeten. "Vice-president Pence zal de belofte van president Trump herhalen Turkije te treffen met keiharde economische sancties totdat een oplossing is bereikt," zei het Witte Huis in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump voert sancties in tegen Turkije: 'Importheffing staal verhoogd naar 50 procent'

Geen staakt-het-vuren

Erdogan heeft de Amerikaanse president al laten weten dat Turkije nooit een staakt-het-vuren zal uitroepen in Noord-Syrië.

Hij voegde eraan toe dat hij zich geen zorgen maakte over de Amerikaanse sancties in reactie op het Turkse offensief, meldde Turkse televisiezender NTV.

Geen onderhandelingen

Erdogan zei ook dat hij Trump heeft verteld dat Turkije 'niet zou onderhandelen met een terroristische organisatie'. Hij doelde hiermee op de Syrische Koerden in het gebied. 

Het was 'niet negatief', zei de Turkse president, dat het Syrische leger de belangrijke  stad Manbij was binnengetrokken, zolang militanten in het gebied zijn verdreven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan: 'Geen enkele IS-terrorist zal Noordoost-Syrië verlaten'

Geen wapens

Het Turkse leger trok Syrië binnen nadat Trump de Amerikaanse troepen in het grensgebied had teruggetrokken.

De inval van Turkije wordt afgekeurd door het Westen. Inmiddels zijn alle EU-landen gestopt met het leveren van wapens aan Turkije.

Congres wil besluit herroepen

In beide huizen van het Amerikaanse Congres is een gezamenlijke resolutie aangenomen om het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen te herroepen.

Trump heeft de Democratische en Republikeinse partijleiders uit beide kamers van het congres vandaag uitgenodigd voor overleg over de situatie in Syrië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore