'Totaal onvoorspelbaar'

Artsen zonder Grenzen weg uit Noordoost-Syrië: te gevaarlijk

15 oktober 2019 18:50 Aangepast: 15 oktober 2019 19:15
Het Syrische regeringsleger trok vandaag Tal Tamr binnen, in Noordoost-Syrië. Beeld © AFP

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen trekt zijn medewerkers terug uit Noordoost-Syrië en stopt met het meeste werk in het gebied. Door de Turkse inval is het er op dit moment te gevaarlijk, zegt de organisatie.

Omdat de situatie 'totaal onvoorspelbaar' is geworden, staakt Artsen zonder Grenzen het werk in onder meer Ein Issa en Tal Abyad. Dat geldt ook voor Al-Hol, waar een kamp is met tienduizenden vrouwen en kinderen die banden zouden hebben met strijders van de terreurbeweging IS.

Gevaar van alle kanten

Artsen zonder Grenzen zegt niet langer te kunnen onderhandelen over de veiligheid van zijn hulpverleners. Dat komt door het toenemende aantal groeperingen dat zich de afgelopen dagen in de strijd heeft gemengd. Het gaat niet alleen om het Turkse leger, maar ook om Syrische militairen die te hulp zijn geroepen door Koerdische strijders. Ook IS-strijders, ontsnapt uit gevangenkampen, vormen een gevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koerden roepen oude vijand te hulp: 6 vragen over samenwerking met Syrisch leger

De organisatie zegt de veiligheid van zijn Syrische en internationale hulpverleners nu niet langer te kunnen garanderen. Artsen zonder Grenzen verzorgt noodhulp en medische zorg voor de Syrische bevolking. Sinds het begin van de burgeroorlog is al een aantal medewerkers van de organisatie om het leven gekomen, onder meer bij bombardementen op ziekenhuizen.

'Hulp hard nodig'

"Deze moeilijke beslissing komt op een moment dat hulp aan burgers in deze regio hard nodig is. Artsen zonder Grenzen blijft zoeken naar mogelijkheden om hulp te kunnen verlenen", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtaanval verwoest AzG-kliniek in Noord-Syrië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore