Beladen duel

Noord-Korea tegen Zuid-Korea: historische voetbalwedstrijd die niemand zag

15 oktober 2019 14:19 Aangepast: 16 oktober 2019 07:21
Beeld © ANP

Voor het eerst in bijna dertig jaar speelde Noord-Korea op eigen bodem tegen Zuid-Korea. Historisch dus. Toch kreeg dinsdag bijna niemand iets van de voetbalwedstrijd te zien omdat de Noord-Koreanen weigerden om televisiebeelden beschikbaar te stellen. Wat we wel weten is de eindstand: 0-0.

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang speelden Noord- en Zuid-Korea vandaag een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap in Qatar in 2022. Dat beide landen, die officieel nog steeds met elkaar in oorlog zijn, tegen elkaar voetballen is op zich niet heel bijzonder, dat gebeurt vaker. Maar de laatste keer dat deze derby in Noord-Korea werd gespeeld, was in 1990.

Gevoelige wedstrijd

"Het is echt een gevoelige wedstrijd", legt Remco Breuker uit, Korea-deskundige aan Universiteit Leiden uit. "Noord-Korea doet dit alleen onder haar eigen voorwaarden."

Pas drie weken geleden besloot Noord-Korea dat de derby tegen hun zuiderburen in Pyongyang gespeeld mocht worden. Het regime, onder leiding van dictator Kim Jung-un, stelde ook strenge voorwaarden op. Het elftal van Zuid-Korea mocht komen, maar journalisten niet. Zuid-Koreaanse toeschouwers waren ook niet welkom.

De wedstrijd eindigde in 0-0, de tribunes bleven de hele wedstrijd leeg. De wedstrijd eindigde in 0-0, de tribunes bleven de hele wedstrijd leeg.

Vooraf werd gedacht dat het stadion gevuld zou zijn met ruim 50.000 Noord-Koreaanse fans, maar op foto's is te zien dat het stadion helemaal leeg was tijdens de wedstrijd.

Wel raketten, geen tv-signaal

Ook een liveregistratie op televisie werd door de Noord-Koreanen niet geleverd. "Het is op z'n zachtst gezegd curieus dat ze wel raketten kunnen ontwikkelen, maar niet een livesignaal kunnen leveren", zegt Breuker. Slechts twee officials van de Zuid-Koreaanse voetbalbond mochten vanaf de tribune de wedstrijd volgen en controleren. Via Twitter verspreidden ze mondjesmaat updates over de wedstrijd.

De relatie tussen Noord-Korea en Zuid-Korea is op dit moment gespannen. "Het ging een tijd beter, maar nu is het echt weer lastig", gaat Breuker verder. "Noord-Korea doet dit om aan te buitenwereld te kunnen laten zien hoe 'gastvrij' ze zijn in de relatie met het zuiden. Maar dat is natuurlijk verre van wat er echt gebeurt." De laatste maanden zijn alle samenwerkingsprojecten tussen de landen gestaakt en ook reageert het noorden niet op pogingen tot contact vanuit het zuiden.

Gesloten dictatuur met kernwapens

Noord-Korea is een dictatuur onder leiding van Kim Jong-un. Het is een erg gesloten land; buitenlandse toeristen kunnen het land wel in, maar moeten bij binnenkomst hun paspoort en telefoon inleveren en staan tijdens hun bezoek onder toezicht van Noord-Koreaanse 'gidsen'. Sinds 1950 is het officieel in oorlog met Zuid-Korea, maar beide landen houden zich aan een wapenstilstand die in 1953 werd getekend.

Er komt maar weinig informatie naar buiten uit Noord-Korea, maar bekend is wel dat de bevolking zwaar te lijden heeft onder het regime van Kim Jong-un. Volgens de Verenigde Naties is bijna de helft van de 20 miljoen inwoners ondervoed. Ook heeft Noord-Korea kernwapens. Al jaren wordt onderhandeld om het land de wapens te laten vernietigen en te stoppen met het ontwikkelen van nieuwe wapens. De Amerikaanse president Donald Trump probeert te onderhandelen, maar ook dit liep tot nu toe op niks uit.

Het Zuid-Koreaanse elftal steekt de koppen bij elkaar voor de wedstrijd tegen Noord-Korea Het Zuid-Koreaanse elftal steekt de koppen bij elkaar voor de wedstrijd tegen Noord-Korea

Ronaldo van het Noorden

Twee sterspelers kwamen vandaag in actie tijdens het doelpuntloze duel. Voor Zuid-Korea speelde Son Heung-min die in de Engelse competitie uitkomt voor Tottenham Hotspur. Noord-Korea heeft de 'Ronaldo van het Noorden', Han Kwang-song van het Italiaanse Juventus. "Het Noord-Koreaanse systeem brengt goede voetballers voort", zegt Korea-deskundige Breuker. "Met voetbal laten ze zien dat ze 'normaal' zijn, dat er net als in andere landen gewoon wordt gevoetbald. Zo willen ze een positief imago creëren."

De houding van Noord-Korea rond de voetbalwedstrijd van vandaag brengt een vreedzame oplossing tussen beide landen niet dichterbij, maar in het verleden bracht sport wel verbroedering. Tijdens de Olympische Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea deed bijvoorbeeld een ijshockeyteam mee dat was samengesteld uit spelers uit zowel Noord- als Zuid-Korea. Dat team deed mee onder de naam 'Korea'. Ook bekijken Noord-Korea en Zuid-Korea of ze samen de Olympische Spelen in 2032 willen organiseren.

Mobiele telefoon inleveren

Reacties van de spelers van Zuid-Korea zijn er nog niet. Zij moesten bij aankomst in Noord-Korea hun mobiele telefoon inleveren. Het gelijkspel zorgt ervoor dat Zuid-Korea nog altijd aan kop gaat in de kwalificatiepoule voor het wereldkampioenschap, met Noord-Korea op plaats twee. Alleen het land dat als eerste in de poule eindigt, mag deelnemen aan het WK in Qatar in 2022.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore