Strijd Noord-Syrië

Erdogan: 'Geen enkele IS-terrorist zal Noordoost-Syrië verlaten'

15 oktober 2019 11:04
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld © AFP

"We zullen ervoor zorgen dat geen IS-terrorist Noordoost-Syrië zal verlaten." Die belofte doet de Turkse president Erdogan in een opiniestuk in de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Veel landen zijn bang dat IS zich kan herpakken nu Turkije het gebied is binnengevallen. Erdogan noemt dat in de Wall Street Journal hypocriet. "Dezelfde landen die Turkije de les lezen over hoe IS moet worden aangepakt, zijn er in 2014 en 2015 zelf niet in geslaagd om de toestroom van deze terroristen te stoppen."

Steun van het Westen

Volgens de Koerden zijn zo'n 800 IS-leden ontsnapt uit gevangenissen in Noord-Syrië door de chaos die is veroorzaakt door de inval van Turkije. Erdogan ontkent dat en zegt dat de Koerden dat alleen zeggen om steun te krijgen van westerse landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Turkse invasie: wie wil wat?

De inval van Turkije wordt afgekeurd door het Westen. Inmiddels zijn alle EU-landen gestopt met het leveren van wapens aan Turkije. Ook de Verenigde Staten stellen sancties in.

Kans gemist

Erdogan laat in zijn opiniestuk weten het daar niet mee eens te zijn. "De internationale gemeenschap heeft de kans gemist om te voorkomen dat de Syrische crisis een hele regio instabiel maakte. Veel landen hebben nu last van de negatieve bijeffecten, inclusief extra migratie en een toename aan terreuraanslagen."

"Operatie Peace Spring is een tweede kans om Turkije te helpen de oorlog in Syrië te beëindigen en rust en stabiliteit terug te brengen in de regio. De Europese Unie - en de wereld - zouden Turkije daarin moeten steunen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore