'Turkse economie vernietigen'

Trump voert sancties in tegen Turkije: 'Importheffing staal verhoogd naar 50 procent'

15 oktober 2019 02:27 Aangepast: 15 oktober 2019 06:08
De Amerikaanse president Trump heeft de sancties gisteravond bekendgemaakt. Beeld © AFP

Trump heeft de importheffingen op staal vanuit Turkije verhoogd naar 50 procent en dreigt 'de Turkse economie te vernietigen als Turkije dit gevaarlijke en destructieve pad blijft volgen'. Hij doelt daarbij op de inval in Noordoost-Syrië.

De Amerikaanse president wil Erdogan met meerdere sancties dwingen om 'de destabiliserende acties van Turkije in Syrië' te stoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Turkse invasie: wie wil wat?

Handelsovereenkomst stopzetten

Gisteravond maakte Trump daarom bekend niet alleen de importheffing op staal te verhogen, maar ook een handelsovereenkomst ter waarde van 100 miljard dollar stop te zetten. Verder wil hij dat sancties tegen 'huidige en voormalige Turkse functionarissen' worden goedgekeurd.

Amerikaanse militairen blijven in Syrië

Als Erdogan niet van plan is de strijd in Syrië op te geven, zal Trump de Amerikaanse troepen opnieuw het Syrische gebied insturen om de situatie te blijven volgen. Een kleine groep Amerikaanse soldaten blijft sowieso aanwezig in het zuiden van Syrië om de 'restanten' van terreurorganisatie IS te bestrijden.

Het is niet voor het eerst dat de Verenigde Staten de importheffing op staal verhogen. Vorig jaar hield Turkije de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vast op verdenking van spionage. Trump legde Turkije toen ook hogere importheffing op. Later werd de importheffing weer verlaagd naar 25 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD: 'Terugkeer IS-kinderen vanuit Syrië bespreekbaar'

Stef Blok belt met Turkse BuZa-minister

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft gisteravond ook telefonisch contact gehad met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu. Blok verzocht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken om 'de operatie in Syrië te stoppen'.

In dat gesprek heeft Blok verder 'bijzondere aandacht gevraagd voor de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders', liet hij aan de Tweede Kamer weten. Ook wil Blok dat Çavuşoğlu de humanitaire nood in het gebied aanpakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore