Moord, doodslag en intimidatie

'Ontwikkelingsbank FMO financiert, ondanks ernstige misstanden'

15 oktober 2019 01:30 Aangepast: 15 oktober 2019 08:38
Archiefbeeld van een ander Centraal-Amerikaans ontwikkelingsproject waarbij een dam werd gebouwd. Beeld © AFP

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft geld gestopt in projecten in ontwikkelingsgebieden waar ernstige misstanden voorkomen. "Als bij projecten die FMO financiert mensen worden gedood of vermoord, dan gaat dat veel te ver."

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Bij zeker zeven projecten zou sprake zijn van ernstige misstanden, zoals landroof van inheemse volken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie van BuZa voor bijna 9 ton opgelicht in Tanzania

De ontwikkelingsbank FMO is voor 51 procent in handen van de Nederlandse staat en heeft jarenlang subsidie ontvangen. De bank bekostigt in totaal bijna achthonderd projecten met een totale waarde van 9,6 miljard euro.

'Tegenstanders van project gedood'

Het gaat dus maar om 'een heel klein deel' van de projecten waar misstanden bij zijn geconstateerd. Toch zouden die "illustratief kunnen zijn voor wat er ook bij andere projecten van FMO misgaat", stelt emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de aanleg van stuwdammen in Honduras en Panama 'tegenstanders van het project zijn gedood'. De directeur van het bedrijf dat de dam bouwt is in verband met moord gearresteerd. FMO financierde een deel van dat project.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WakaWaka doneerde veel te weinig lampen aan ontwikkelingslanden

Gevolgen voor inheemse bevolking

Ook bij projecten in Congo, Liberia, Sierra Leone en Senegal zijn er meldingen van 'de gevolgen voor de inheemse bevolking als ze zich verzetten' tegen de komst van een kolencentrale of een dam. Er is melding gemaakt van willekeurige arrestaties, maar ook van moord, doodslag, geweld en intimidatie.

Daarnaast zouden bij projecten die de FMO financiert land geroofd zijn van inheemse volken. Emeritus hoogleraar Hoebink wijst erop dat 'de FMO verplicht is onderzoek te doen naar het eigendom van de grond als het een bedrijf of project financiert.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag: mogelijk miljoenenfraude in Mali met Nederlands hulpgeld

Ontwikkelingsbank: 'geen structureel probleem'

Volgens FMO-topman Peter van Mierlo is er geen structureel probleem. "We hebben een lijst met probleemprojecten die we volgen", zegt hij in de krant. "Het is overigens niet realistisch om te denken dat er nooit iets misgaat."

Hoebink wil dat er eens kritisch wordt gekeken naar alle projecten waar de FMO in de afgelopen tien jaar aan heeft bijgedragen. "Als je bij een paar projecten de opsomming ziet van wat er misgaat, dan lijkt het of FMO zijn doel voorbij schiet. Een evaluatie moet opheldering geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel hulpgeld Sint Maarten ongebruikt: 'Nog geen dak op het eiland hersteld'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore