Vluchten gecanceld

Chaos in Spanje: betogers blokkeren vliegvelden Barcelona en Madrid

14 oktober 2019 21:31 Aangepast: 14 oktober 2019 22:05
Duizenden demonstranten bij de luchthaven van Barcelona. Beeld © AFP

Chaos op twee grote Spaanse luchthavens. Betogers van de Catalaanse separatistische actiegroep Tsunami Democrático (Democratische Tsunami) hebben zowel luchthaven El Prat in Barcelona als Barajas-Adolfo Suárez in Madrid geblokkeerd.

Betogers zijn met mogelijk meer dan duizend auto's naar het Madrileense vliegveld gereden om het verkeer te hinderen. De beweging blokkeerde eerder al de toegangswegen richting luchthaven El Prat.

Vluchten Schiphol gecanceld

Het is daar vandaag een chaos geworden door vele te voet toegestroomde betogers, zeggen ooggetuigen. De politie voert charges uit in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken. Tientallen vluchten werden gecanceld omdat de piloten niet op tijd hun vliegtuigen konden bereiken.

Op de site van Schiphol is te zien dat ook twee vluchten vanuit Amsterdam, die vanavond naar Barcelona zouden vertrekken, zijn gecanceld. De vluchten van vanavond naar Madrid zijn wel gewoon vertrokken.

Duizenden betogers bij het vliegveld El Prat in Barcelona. Duizenden betogers bij het vliegveld El Prat in Barcelona.

Puigdemont

De acties van Tsunami Democrático zijn een protest tegen de veroordeling van een reeks topfiguren van de separatistische Catalaanse regering van 2017. Het gaat om mensen rond rondde voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont, onder wie diens voormalige vicepremier Oriol Junqueras. 

Carles Puigdemont (Archieffoto) Carles Puigdemont (Archieffoto)

Puigdemont woont inmiddels in België. Hij vluchtte in oktober 2017 uit Spanje, nadat hij een illegaal referendum had laten houden over onafhankelijkheid. Vrijwel uitsluitend separatisten stemden en Puigdemont riep na enige tijd de Catalaanse onafhankelijkheid uit. Hij week echter uit naar België toen Madrid ingreep.

Arrestatiebevel

De Spaanse justitie heeft het Europese arrestatiebevel tegen Puigdemont opnieuw uitgevaardigd. In juli 2018 trok Madrid het arrestatiebevel tegen hem in, omdat Duitsland hem destijds niet wilde uitleveren wegens hoogverraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carles Puigdemont hangt 25 jaar cel boven het hoofd voor rebellie

Spaanse opperrechters veroordeelden vandaag negen van de beklaagden tot celstraffen van negen tot dertien jaar wegens het beramen van oproer en misbruik van overheidsgeld. Aanklagers in Madrid willen Puigdemont daar ook voor berechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot dertien jaar cel voor politici na uitroepen onafhankelijkheid Catalonië

'Aanval op democratie'

De veroordeling is volgens separatisten onterecht en een aanval op de democratie. Ook de huidige premier van Catalonië, Quim Torra, wees het oordeel af en schreef boze brieven aan de Spaanse premier en de Spaanse koning. Sinds mei 2018 heeft Catalonië weer een regioregering met de separatist Torra aan het hoofd.

De machtsverhouding in het Catalaanse parlement is sinds 2017 vrijwel niet veranderd. De separatisten hebben met minder dan de helft van de stemmen toch een kleine meerderheid in het parlement van 135 zetels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore