Terroristisch motief

Brit die inreed op voetgangers krijgt levenslang

14 oktober 2019 15:59 Aangepast: 14 oktober 2019 16:01
De auto waarmee de man op de fietsers en voetgangers inreed Beeld © ANP

De man die vorig jaar augustus bij het Brits parlement inreed op fietsers en voetgangers heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De 30-jarige Salah Khater uit Birmingham is schuldig bevonden aan poging tot moord.

De rechter zegt dat het een ‘wonder’ is dat er geen doden zijn gevallen door de aanslag, meldt de BBC. Drie mensen raakten gewond. De man moet zeker vijftien jaar van zijn straf uitzitten.

'In paniek geraakt'

Volgens de openbaar aanklager was er sprake van een terroristisch motief. De verdachte verklaarde zelf dat hij op weg was naar de Soedanese ambassade voor een visum, maar in Londen de weg kwijtraakte en toen in paniek raakte. De rechter oordeelde dat Khater bewust aanslagen van andere terroristen had gekopieerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte Londen is 29-jarige Brit die niet meewerkt aan verhoor

Khater probeerde volgens de politie eerst burgers te raken en vervolgens agenten. Hij kon worden aangehouden nadat zijn auto met hoge snelheid een veiligheidsbarrière had geramd en vast kwam te zitten.

In maart 2017 vielen vijf doden door een vergelijkbaar incident bij het Brits parlement. De dader reed destijds met een auto in op voetgangers op de nabijgelegen Westminster Bridge, om vervolgens met een mes in te steken op agenten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore