Ga naar de inhoud
Opruiing

Tot dertien jaar cel voor politici na uitroepen onafhankelijkheid Catalonië

Separatisten zwaaien met de Catalaanse vlag Beeld © AFP

Negen Catalaanse separatisten zijn door het Spaanse hooggerechtshof veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun pogingen om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen. In de regio is de spanning om te snijden.

Bijna twee jaar geleden werd in Catalonië een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van de regio. De Spaanse regering wilde deze verbieden en stuurde een leger agenten naar Catalonië. Desondanks ging het referendum door en werd na de uitslag de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen in het regioparlement.

Dertien jaar cel

De Spaanse regering nam daarop het bestuur van de regio over en klaagde twaalf separatisten aan voor hun rol in het onafhankelijkheidsproces. Van hen krijgt de voormalig Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras de hoogste straf. Hij moet dertien jaar de gevangenis in en wordt veroordeeld voor opruiing en het misbruiken van publiek geld om het referendum te organiseren.

Tegen Junqueras werd eerst 25 jaar cel geëist vanwege rebellie, maar het Spaanse hooggerechtshof stelt dat hij geen geweld heeft gebruikt in zijn poging om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen.

Ook vijf andere politici, twee activisten en de toenmalige voorzitster van het parlement moeten vanwege opruiing de cel in. Ook zij zijn vrijgesproken van rebellie, maar moeten wel tussen de negen en twaalf jaar de cel in. Drie andere verdachten zijn veroordeeld voor ongehoorzaamheid, maar ontlopen celstraf.

Waar is Puigdemont? 

Hét gezicht van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, Carles Puigdemont, werd vandaag niet berecht. De voormalige president van Catalonië is al bijna twee jaar op de vlucht voor de Spaanse justitie nadat hij in het Catalaanse parlement op illegale wijze de republiek Catalonië had uitgeroepen. Hij verblijft nu in België, dat hem, net als eerder Duitsland, weigert uit te leveren aan Spanje. Omdat verdachten in Spanje niet bij verstek kunnen worden veroordeeld, wordt Puigdemont nu nog niet berecht.

Volgens onze correspondent Alex Tieleman is de kans groot dat Puigdemont nu wel aan Spanje zal worden uitgeleverd. Er zal opnieuw een internationaal arrestatiebevel komen. De Belgische en ook de Duitse regering wilden Puigdemont eerder niet uitleveren omdat ze niet eens waren met de aanklacht van rebellie. Dat was destijds het grote struikelblok. Als Spanje deze keer Puigdemont alleen wil aanklagen voor opruiing en het misbruiken van publiek geld is de kans groter dat België overgaat tot uitlevering, maar dat is nog zeker geen uitgemaakte zaak.

Puigdemont laat in een reactie op Twitter weten dat hij het verschrikkelijk vind dat de negen Catalaanse separatisten in totaal honderd jaar de cel in moeten. Maar hij zegt te blijven strijden voor een onafhankelijke staat.

Onrust in Catalonië

In Catalonië is na het oordeel van de rechter de spanning om te snijden. De huidige Catalaanse regiopresident Quim Torra riep eerder op tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid' als de separatisten niet zouden worden vrijgesproken. De Spaanse autoriteiten stuurden als voorzorgsmaatregel tweeduizend extra agenten naar Catalonië.

Volgens correspondent Alex Tieleman is dit voor separatisten het moment om opnieuw de straat op te gaan voor een onafhankelijk Catalonië. De aandacht daarvoor was wat afgezwakt, maar nu staat de discussie over de regio weer helemaal centraal. In Barcelona zijn er op dit moment al meerdere protesten tegen het oordeel van de rechter. Er is veel politie op de been en een enkel metrostation is afgesloten. De verwachting is dat het dagenlang onrustig zal zijn in de regio.

FC
Lees ook:
FC Barcelona: 'Gevangenisstraf is niet de oplossing'