Protestacties beëindigd

Rust keert terug in Ecuador: president sluit akkoord met demonstranten

14 oktober 2019 06:17 Aangepast: 14 oktober 2019 06:33
Protesten in Ecuador Beeld © AFP

Na twee weken van hevige protesten, lijkt het nu rustig te worden in Ecuador. De inheemse protestleiders en president Lenin Moreno hebben een akkoord gesloten. Daarop hebben de protestleiders hun acties onmiddellijk beëindigd.

Het afschaffen van de brandstofsubsidie is van de baan. De overeenkomst is gesloten na gesprekken tussen beide partijen.

In een gezamenlijke verklaring laten ze weten dat 'het mobiliseren van mensen in heel Ecuador wordt beëindigd en ze zich toeleggen op het herstel van de vrede in het land'.

Zeven doden

Al ruim tien dagen waren er demonstraties in het land die tot harde confrontaties leidden tussen actievoerders en de politie. Sinds 3 oktober zijn zeven doden en 1300 gewonden gevallen.

Er zaten twee groepen Nederlandse toeristen vast in een hotel. "Vuur, protesten en overal zijn barricades. Het is een chaos", zei een Nederlandse toerist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies aan.

De demonstraties begonnen nadat Moreno besloot een brandstofsubsidie in te trekken. De maatregel leverde de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en was nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore