Antwoord op Turks offensief

EU-ministers bespreken maatregelen tegen Turkije

14 oktober 2019 04:56 Aangepast: 14 oktober 2019 06:51
Demonstratie in New York tegen het Turkse militaire offensief in Syrië. Beeld © Johannes Eisele / AFP

Welke maatregelen zijn mogelijk en haalbaar als antwoord op het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië? Dat bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vandaag in Luxemburg. Nederland wil de druk op Turkije 'maximaal' opvoeren en sluit geen enkele maatregel uit. Een van de opties is een wapenembargo.

Het kabinet vindt het overleg zo belangrijk dat minister Stef Blok zijn agenda heeft omgegooid om erbij te kunnen zijn.

Mochten er besluiten over sancties worden genomen, dan gebeurt dat mogelijk later in de week, als premier Mark Rutte en zijn collega’s bijeenkomen in Brussel. Daarvoor is unanimiteit nodig, terwijl de lidstaten nu niet op één lijn zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koerden gaan samenwerken met Syrisch leger om Turken te verdrijven

Dreigement van Erdogan

De EU wil dat Ankara de actie stopzet, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd om de deur naar Europa voor miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije open te zetten als de EU zijn kritiek niet inslikt. De lidstaten vinden dit dreigement onaanvaardbaar.

Zij wijzen erop dat de operatie zorgt voor burgerslachtoffers, de kans op vrede verkleint, en Koerdische groepen bedreigt die terreurgroep IS in het gebied hebben teruggedrongen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore