Ga naar de inhoud
400 dollar meer per ton

Ultimatum cacaoboeren: betaal meer of verlies duurzaam-keurmerk

Vrouwen sorteren cacaobonen in Abidjan, Ivoorkust (archieffoto). Beeld © Sia Kambou / AFP

Brancheverenigingen van onderbetaalde cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana hebben een ultimatum gesteld aan chocoladeproducenten: of ze betalen meer, of ze kunnen hun chocolade niet meer verkopen als duurzaam. Zo'n 60 procent van alle cacao ter wereld komt uit de twee landen.

Cacao wordt gekocht met termijncontracten. De gemiddelde prijs voor een ton cacao in december is nu 2372 dollar. 

In juli stelden Ivoorkust en Ghana voor een toeslag van 400 dollar per ton cacao op te leggen aan chocolademakers zodat de prijs al per oktober opgekrikt wordt tot 2600 dollar per ton. Dit moet helpen de armoede onder Afrikaanse cacaoboeren enigszins te verminderen.

AH
Lees ook:
AH gaat chocola duurzamer maken, dus ga je wat meer betalen

'Niets duurzaam aan betaling'

Er zijn allerlei keurmerken en labels voor duurzaam geproduceerde cacao, maar er is niets duurzaam aan de betaling van cacaoboeren, zegt de Ivoriaanse cacao-industrie verenigd in de Conseil du Cafe-Cacao (CCC).

"We kunnen niet doen alsof we samenwerken met boeren, investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd weigeren de boeren fatsoenlijk te betalen", zegt directeur Yves Koné.

Mars en Hershey

Enkele grote fabrikanten hebben al gezegd in te gaan op de eis van de cacaoboeren.

"We zijn absoluut toegewijd aan het inkopen op basis van de inkomensondergrens en aan het investeren in onze duurzaamheidsprojecten", zo laat Mars weten. Ook Hershey zegt mee te gaan met de boeren.

Vraagtekens

Analisten zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de actie. Zo is het soms moeilijk om tegen de hogere prijzen in te kopen. Daar komt bij dat hogere cacaoprijzen bij kunnen dragen aan de misstanden die de branche wil uitbannen, zoals onderbetaling en schadelijke productiewijzes.

Door de hogere prijs kan het aantrekkelijker worden om meer te produceren, waardoor de cacaoprijs onder druk komt te staan en beschermde bossen worden gekapt om ruimte te maken voor cacaoplantages.

Duurzame
Lees ook:
Duurzame cacao-industrie nog ver weg: 'Zelfs wetgeving werkt tegen'